Emmaboda och Borgholm i topp när biblioteksverksamheten i Sveriges kommuner rankas

De kommunala biblioteken Emmaboda och Borgholm utmärker sig på flera sätt som några av landets mest framgångsrika bibliotek. Emmaboda placerar sig på topp tiolistan i inte mindre än sju kategorier. Till exempel tillhör Emmabodas barn landets flitigaste låntagare. Bara fyra kommuner i Sverige har fler än 39,4 barnbokslån per barn och år som är Emmabodas notering. En av dessa är Borgholm där barnboksutlåningen uppgår till hela 41,6 böcker per barn och år. Det visar en rapport från Svensk Biblioteksförening.

Rapporterna Folkbiblioteken i Borgholm respektive Folkbiblioteken i Emmaboda visar att den kommunala biblioteksverksamheten i dess båda kommuner tillhör landets bästa.

Förutom att vara framgångsrika i sin utlåningsverksamhet gentemot barn utmärker sig Emmabodas bibliotek genom att ha mycket stora bokbestånd av såväl vuxen som barnlitteratur räknat per invånare. Kommunen har också den sjunde högsta bibliotekstätheten i landet med 7,3 bibliotek per 10 000 invånare.

Borgolm framstår som mycket framgångsrik i sin utlåningsverksamhet till såväl barn som vuxna. I båda dessa kategorier har kommunen den tredje högsta totala utlåningen per invånare och år.

– Emmaboda och Borgholm driver en mycket framgångsrik biblioteksverksamhet till glädje för de barn, vuxenstuderande, pensionärer och andra som därmed får tillgång till attraktiva bibliotek. Att utlåningen av barnböcker är så omfattande är särskilt glädjande. Att tidigt stimulera barn till läsning ger, förutom glädjen i läsupplevelsen, barnen bättre förutsättningar att ta till sig ny kunskap och därmed att lyckas i skolan, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk Biblioteksförening i en kommentar till siffrorna.

I takt med informationssamhällets utveckling förändras bibliotekens roll. Funktionen som kunskapsinstitution har kommit att få en allt mer framskjuten position i folkbibliotekens verksamhet.

Rapporten, som bygger på statistik från Statens Kulturråd för år 2005 samt bearbetningar gjorda av biblioteksföreningen, finns i sin helhet tillgänglig på Svensk Biblioteksförenings hemsida www.biblioteksforeningen.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s