Tyck till om bokjuryn!

Årets röstsammanställning från Blekinge och Kronoberg till Bokjuryn är nyligen gjord. Det skiljer stort mellan kommunerna, något det säkert även gör i Kalmar län. Några kommuner har valt att inte delta alls. Andra verkar delta litet halvhjärtat, om man skall utgå från antalet röstkort. Och det skall man tydligen fortfarande, för Internetrösterna ligger ännu inte alls i nivå med dem som skickats in, även om de ökar något.

Bokjuryn är ett utmärkt sätt – även om det naturligtvis innebär arbetsinsatser från folkbiblioteken- att i förhållande till arbetsinsatsen få ”mycket läsfrämjande för pengarna”. Det tycker man tydligen i Älmhult med dryga 15 000 invånare och 636 inlämnade röstkort. Av dem berör hela 146 åldersklassen 14 – 19 år, beroende på att åk 1 på gymnasieskolan deltar. Detta är tyvärr något ganska ovanligt i övriga landet. En annan kommun där man i förhållande till folkmängden, drygt 13 000 invånare, arbetar mycket aktivt med Bokjuryn är Olofström med drygt 400 redovisade röstkort.

Det finns naturligtvis fler kommuner i Sydost som arbetar aktivt med Bokjuryn, men dem som nämnts är de mest positiva ”extremerna”. Därför en fråga till kommunerna i Blekinge, Kronoberg och Kalmar: Hur ser ni på arbetet med Bokjuryn? Vilket är ert förhållningssätt? Varför har några av er valt att arbeta aktivt? Varför har andra av er gjort ett motsatt val? Vi emotser era synpunkter och bjuder in till diskussion!

Lars Johansson
Länsbibliotek Sydost

One thought on “Tyck till om bokjuryn!

  1. Pia Malmberg-kronvall skriver:

    Jag tror personligen att Bokjuryn kan vara ett vettigt ”jippo” att jobba med även på gymnasienivå. Tidigare år har vi köpt in extra ex av titlar som passar vår målgrupp, haft en egen omröstning lokalt och sedan lottat ut böckerna.

    Nu är det några år sedan vi gjorde detta – taskig ekonomi (=strypt bokanslag) och flytt av biblioteket bort från en central placering är delorsaker. Vi har helt enkelt inte lika många elever i biblioteket som tidigare och framförallt inte lärare. Så valet att välja bort Bokjuryn har varit av nöd.

    Men det är väl bara att spotta i bibliotekarienävarna och ta nya eller nygamla tag igen! Kamrat Johanssons blogginlägg får jag väl ta som en vitamin 🙂 Och uppmuntran till att ta kontakt med våra sv-lärare för att höra vad och om de vill att vi gör Bokjuryn tillsammans. Skam den som ger sig… jag återkommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s