Är vi inte bättre?

Ambassadörer, läkare och domare hamnar i topp när närmare 2 000 personer rankade 100 svenska yrken. Det är ju skandal att vi hamnar så långt ner på listan! Vi borde vara bland topp 20, tycker jag.
http://www.e24.se/dynamiskt/Jobb_karriar/did_12711787.asp

/Thomas Olofsson, Kalmar stadsbibliotek

Annonser

4 thoughts on “Är vi inte bättre?

 1. christer bergqvist skriver:

  Kan det bl.a. bero på att vi är dåliga på att exponera oss och den kunskap vi besitter?

 2. Thomas Olofsson skriver:

  Ja, det måste delvis bero på det. Man måste brösta upp sig och ta stor plats för att märkas. Det finns nog också en mycket utbredd fördom om att bibliotekarier antingen tar emot återlämnade media, lånar ut media eller placerar media på rätt plats. Folk i allmänhet tror nog också, att bibliotekarier bara använder Google när de söker något på internet – och det kan ju vilken byfåne som helst göra.

 3. Nils Grönlund skriver:

  En ökad medvetenhet om vad vi är och kan är naturligtvis önskvärd. T.ex. är det viktigt att poängtera att en examen från Bibliotekshögskolan numera inte automatiskt är lika med en bibliotekarie. Ämnet biblioteks- och informationsvetenskap är så mycket mer än de aktiviteter som försiggår inom bibliotekens väggar.

  I dagens IKT-samhälle med tillhörande informationsexplosion är vi ett viktigt nav för att hjälpa våra besökare att navigera rätt på de elektroniska motorvägarna och genom den uppsjö av diverse information som dagligen möter oss. En viktig uppgift för oss är, som jag ser det, att hjälpa till att minska de nya klassklyftorna mellan de som behärskar den nya tekniken och de som av ålder, språksvårigheter, handikapp eller vad det nu kan vara, inte gör det. Allt för sällan hör man den senare komponenten i biblioteks- och informationsvetenskap nämnas i samband med bibliotekarieyrket.

  För att avrunda, så i mångt och mycket tror jag att ett av skälen till att bibliotekarieyrket hamnar så långt ner i listan, beror på makt och socialt kapital (Läs gärna Bourdieu och Foucault). Tyvärr lever vi i ett statussamhälle där det blotta faktum att det t.ex. står läkare på visitkortet gör en till en småpåve i sin umgängeskrets. Dessutom ligger det i dessa populära yrkens natur en viss frihet och möjlighet att påverka. Man är så att säga tuppen i hönsgården eller överst i näringskedjan om man så vill. Så med en omvärdring från samhällets sida av bibliotekarieyrket samt med bättre marknadsföring från oss biblioteks- och informationsvetare, kan vi bli de katalysatorer och motorer för samhällsutvecklingen som vi bör vara.

 4. Veronica Sarge Cech skriver:

  Har ju funderat mer och mer sista tiden på detta med vår yrkesidentitet. Jag tror att det finns en ovana hos många bibliotekarier att framhålla sin kunskap och kompetens. Min uppfattning är att biblioteket tidigare haft en mer självklar roll och därmed inte krävt marknadsföring på det sätt som krävs idag. Nu konkurrerar vi inte bara med fler medier och möjligheter, vi konkurrerar ju också i viss utsträckning med våra låntagares kunskaper. Om de redan kan allt de behöver (enligt dem själva) så behöver de ju inte oss. Nu måste vi alltså övertyga kommuninvånarna om inte bara hur bra biblioteket är utan också hur bra vi är. Tror personligen att det är lättare att ”sälja” en arbetsplats än sig själv i många sammanhang. Man vill ju visa upp sitt bibliotek. Man är stolt över sitt bibliotek. Men att säga att man själv kan saker och är duktig…det är inte lika lätt. Just därför behöver vi bli bättre på det, för framhåller vi vår kunskap så framhåller vi också kompetensen på vår arbetsplats.

  Veronica Sarge Cech
  Ljungby kommunbibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s