Är Sverige på efterkälken?

På bok och biblioteksmässan presenterade Svensk biblioteksförening ”Sverige – så in i Norden efter”. I skriften jämför man de nordiska ländernas nationella bibliotekpolitik. Och konstaterar att i Sverige saknas en dylik.

Hämta rapporten som pdf-fil: http://www.biblioteksforeningen.org/

/Christer Bergqvist

Annonser

2 thoughts on “Är Sverige på efterkälken?

  1. Thomas Olofsson skriver:

    Det här är ord och inga visor: ”Sverige är det enda land i Norden som inte har någon nationell bibliotekspolitik och som inte har formulerat någon gemensam biblioteksstrategi. Ingen myndighet har överblick över den nationella bibliotekssituationen och ingen kan därför säga hur utvecklingen ser ut eller hur den skulle kunna förbättras. Ingen instans kontrollerar om bibliotekslagens föreskrifter om samarbete och kommunala biblioteksplaner efterföljs. Ingen nationell aktör tar initiativ, värderar utvecklingen eller stakar ut färdriktningen.” (s. 28)
    Inte konstigt att det är mycket hattifnattande.

  2. Thomas Olofsson skriver:

    Nu har jag läst hela rapporten och jag hävdar, att titeln är vilseledande. Sveriges biblioteksverksamhet är generellt sett varken bäst eller sämst i Norden. Det beror på vad man fäster blicken på. Om man enbart granskar den eventuella existensen av en nationell bibliotekspolitik och dito biblioteksstrategi – ja, då är Sverige bakom. Men om vi tittar på bokbestånd, utlåning, besök, driftsutgifter m.m. så är Sverige inte sämst. ”Danmark lägger i särklass mest pengar på biblioteken i relation till medborgarantal. (…) Norge ligger sist i Norden vad gäller antal biblioteksböcker per invånare, utlåning och besök. (…) Finland (…) toppar statistiken över böcker per invånare, utlåning och besök. (…) Sverige är varken bäst eller sämst bland de nordiska länderna.” (s. 25)
    Det blir liksom ett annat ljud i skällan om man jämför de här citaten med den negativa titeln ”Sverige – så in i Norden efter”. Frågan blir: Vad gör vi för att bli bäst? Där lämnar oss denna rapport inget riktigt bra tips. Den uppgiften återstår att lösa. Vem hjälper oss med det? Antagligen ingen. Här gäller nog endast ”Help yourself”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s