Bibliotek, unga och communities

Både Biblioteksbloggen och Biblioteksrelaterat http://malin.typepad.com/biblioteksrelaterat/ nämner en undersökning om informationssökning som British Library m.fl. gjort; ” Information behaviour of the researcher of the future”. Där kan man begrunda följande citat om förekomsten av bibliotek på Myspace och Facebook: ”but there are clearly dangers in trying to appear ‘cool’ to a younger audience. In fact, there is a considerable danger that younger users will resent the library invading what they regards as their space.” ”There is a big difference between ‘being where our users are’ and ‘being USEFUL to our users where they are'”. Något att tänka på inför utvecklingen av verksamheten för unga vuxna på våra bibliotek?

//Margareta Hybbinette

One thought on “Bibliotek, unga och communities

  1. Nils Grönlund skriver:

    Spännande! Samtidigt kan det ju vara relevant att möta ungdomarna på deras egen hemmaplan.

    Jag var nyligen på en intressant Bibliotek 2.0-dag i Karlstad, där bl.a. Facebook diskuterades. Det framkom att ungdomar t.o.m. 19 år är en försumbar grupp just här. Men det finns några intressanta strategier som man även kan använda gentemot ungdomar, vilken community man än väljer. Självklart skall man undvika att låtsas vara cool och närvaro, aktivitet och synlighet kan sägas vara några nyckelord för att använda ett community kreativt. Vidare måste, på den sociala webben, biblioteket som varumärke, gå från det institutionella till det personliga. Det vill säga att om biblioteket finns som t.ex. grupp på Facebook, är det eldsjälen till bibliotekarie som med sin personliga och goda relation till, låt oss säga ungdomar i kommunen, skall interagera med dessa i egenskap av individ/bibliotekarie och inte som institution. Alltså ”tala med bönder på bönders språk”. 🙂

    Avslutningsvis några tips: Man kan använda sig av en applikation som heter Events eller motsvarande för att skicka en layoutmässigt häftig och tilltalande inbjudan till t.ex. bibliotekets Demoteksdag eller varför inte, i en grupp för Ironmaidenfans, göra ett inlägg om vilka CD och musikvideos av denna grupp man kan låna på det lokala biblioteket eller ladda ner på musikwebben?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s