Folkbildningskonferens i Kalmar för att motverka den digitala klyftan

Den 11 februari inbjöd Kalmar Länsbildningsförbund, Regionförbundet och Folkbildningsrådet till en konferens på temat öka den digitala delaktigheten. Föreläsare var bl.a. riksdagsman Anders Åkesson, Christine Cars-Ingels, Folkbildningsrådet och Birgitta Callerud från CFL.

Vid konferensen presenterades också 5 projekt, med medel från CFL, som syftar till att öka den digitala delaktigheten i sydost. Ca 50 personer deltog på konferensen dagtid. Senare på kvällen sändes en något nedbantad version av konferensen från Högskolan i Kalmar, via länk, till 8 orter i Södra Sverige. På så sätt nåddes ytterligare ca 120 personer.

Tänk så mycket tid och utsläpp i miljön som sparades med hjälp av ny teknik! Dessutom var det en fullträff att anordna en konferens om digitala klyftan med just ny teknik, så att många fick se att det fungerar i praktiken. Om konferensen skall sammanfattas blir det så här: För att motarbeta klyftan måste folkbildning och bibliotek organisera ett nära samarbete.

Läs om projektet i Kalmar län: http://www.kalmar.regionforbund.se/Documents/Regionbiblioteket/digital-delaktighet.pdf

Christer Bergqvist

Annonser

2 reaktioner på ”Folkbildningskonferens i Kalmar för att motverka den digitala klyftan

  1. Caroline Ahrgren skriver:

    I Lessebo har vi nu handledning från Kronobergs Genealogiska Förening i släktforskning med jämna mellanrum. Vi erbjuder Genline, Dödboken och böcker i ämnet, specialintresserade handledare hjälper till. Det föranledde ett önskemål om att utöver detta starta studiecirkel med fördjupning. Man önskade vara på biblioteket också i ett studiecirkelsammanhang. Men biblioteket erbjuder ju inte lokaler osv till kommersiell verksamhet…jag kan se att det är problemet/möjligheten med ökad samverkan även när det gäller den digitala klyftan.

    Studieförbunden erbjuder betalkurser för att motverka klyftan, datacirklar osv, biblioteken har databaser, datorer, böcker i ämnet, men kan inte tillhandahålla lokalen eller datorer till 100 %. Eller? Men en enskild studieplats för egna studier kan vi erbjuda, studieförbundskurser kan t o m läsas på distans. Det måste då bli en balansgång mellan ett tagande och givande parterna emellan. Studieförbunden kan med jämna mellanrum bjuda in allmänheten till t ex föreläsningar om resp . ämne på biblioteken, biblioteken kan erbjuda kunskap om digital teknik, leta upp läromedel? visa källor kopplade till kursen, i viss mån studieplatser, visa informationssökning och mycket mera. Det betyder ju att man inför varje samarbete behöver titta på vad som är rimligt att man byter med varandra, en kommersiell part med en icke-kommersiell, i så fall kan vi samverka kring den digitala klyftan och överhuvudtaget. Är det korrekt uppfattat? Ser gärna kommentarer till detta.

  2. christer bergqvist skriver:

    Hej Carolin
    Ska prata med en del människor om dina viktiga synpunkter och återkommer med svar i nästa vecka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s