Bibliotekens nya interaktions- och marknadsföringsmöjligheter

Som ni vet har ju Biblioteket.se, Stockholms stadsbiblioteks katalog, nyligen tagits i bruk. Här finns också möjligheter för användarna att lägga upp egna sidor och kommunicera med varandra och personalen. I vilket fall som helst, Jakob Harnesk från Teknikhuset, som står bakom denna site och Umeåregionens ”Mina bibliotek”, pratade om detta på Bibliotek 2.0-dagen i Karlstad den 24/1. Här är hans presentation:
presentation_jakob_harnesk.ppt

Som ni ser av denna presentation, är sociala communities såsom Facebook, EN aspekt av Webb 2.0-filosofin. Anna-Stina Axelsson från Regionbibliotek Stockholm deltog också i ovan nämnda dag och pratade just om sociala communities i allmänhet och Facebook i synnerhet. Hennes Power Point-presentation nås genom att klicka på länken:
http://www.slideshare.net/annastinacecilia/facebook-rum-fr-lek-och-bibliotek-12/

Som en avslutning, vill jag delge er Laurie Bridges’ ,Online Northwest University, Oregon, USA, presentation av Facebook som ett verktyg för bibliotekarier att annonsera och bjuda in till arrangemang. Denna Power Point-presentation är, precis som de övriga i detta inlägg, endast ett länklick bort:

Detta guldkorn hittade jag faktiskt på Facebook i gruppen ”Librarians and Facebook”.

Läs gärna mer om sociala communties och Facebook på Anna-Stinas blogg, BiblioBuster: http://bibliobuster.wordpress.com/category/facebook/

I och med att medarbetarna själva är aktiva, är det lätt att hitta rätt person med samma intressen som kan vara behjälplig. Detta måste ju vara mål som även vi här i Sydostregionen strävar efter: aktiva låntagare, nya arenor för möten med desamma, vara en spjutspets i utnyttjandet av ny teknik, nya sätt att marknadsföra oss och en ny roll för oss bibliotekarier. Vi måste ju hänga med i utvecklingen och leva i IKT-samhället med dess krav och nya användarbeteenden p.g.a. den nya tekniken. Är verkligen en fysisk bibliotekslokal det enda stället där man interagerar med sina låntagare? Eller? Vad vet vi egentligen om användarnas behov och IKT-beteende? Vad säger ni? Är vi för fega och för skeptiska till att möta användarna på deras egna villkor i cyberspace ?

//Nils Grönlund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s