Satsa på skönlitteraturen!

Skönlitteraturens ställning på biblioteken har under en tid försvagats och på flera håll sjunker utlåningssiffrorna. Betyder det att vi inte längre behöver ägna oss åt en av bibliotekens mest centrala arbetsuppgifter, förmedlingen av skönlitteratur? Nej, så klart inte! Vi ska i stället lägga mer fokus på skönlitteraturen och ge den högre prioritet än vad den har idag.

 

Ett tankeväckande upprop publicerades av Näfs (Nätverk för skönlitteratur) i september 2006 och regionala arbetsgrupper har därefter bildats runtom i landet. Nyligen var arbetsgruppen för sydostregionen i Stockholm på ett möte för arbetsgrupper från hela landet. På flera håll i Sverige sker det spännande saker på området. Jag tror också att det finns ett ökande intresse på flera bibliotek för att arbeta mer aktivt med skönlitteratur. Läsecirklar och bokcaféer vittnar om det. Vi har en stor bokutgivning i Sverige, men bara en liten del av böckerna uppmärksammas i media. Biblioteken har alltså ett stort ansvar för att sprida kännedom även om den litteratur som media inte uppmärksammar. Tar vi det ansvaret? Hur ska vi arbeta med förmedling av skönlitteratur? Mer fortbildning på området är önskvärt. Det borde vara en självklarhet att vi skulle ha regelbundna regionala arbetsmöten för litteraturförmedling precis som vi har arbetsmöten för särskilda tjänster, studiebibliotekarier och så vidare. Varför har vi inte det idag? Bibliotekarier från andra regioner som har gått Musautbildningen har varit nöjda med den. Kanske är det något för vår region också?

 

Ola Kumlin

Annonser

3 thoughts on “Satsa på skönlitteraturen!

 1. Karin Vikström skriver:

  Bra rutet!
  Varför är vi på biblioteken så dåliga på att spegla det stora intresse för skönlitteratur som just nu drar fram över landet?
  Folk läser och lyssnar på böcker som aldrig förr.
  Många av våra populära veckotidningar har egna bokcirklar på nätet (t ex Laura och Tara),
  i senaste numret att Tidningen Vi finns en bra artikel om bokcirklar.
  Bra idé att våra länsbibliotek samlar dem som jobbar med skönlitteratur till arbetsträffar för erfarenhetsutbyte, ev med något utbildningsinslag.
  Näfs sydost+Kalmar kan vara en bra samarbetspartner.

 2. christer bergqvist skriver:

  Regionbibliotek Kalmar skall, enligt de prioriteringar vi gjort inför 2008-2010, inom kort arbeta fram en handlingsplan för metodutveckling för skönlitteratur för vuxna och här hoppas vi kunna dra nytta av de erfarenheter NÄFS har. Vi har också planer på att använda oss av den nya kommunikationstekniken, tex Adobe i detta arbete. Arbetsmöten är en utmärkt idé.

 3. Ola Kumlin skriver:

  Det låter jättebra. Det behövs nytt liv i en traditionell uppgift och biblioteken borde kunna vara en starkare aktör på det skönlitterära fältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s