Effektivare informationssökning på webben

Jag ringde upp Jonas Fransson, författare till den nyligen utkomna boken Effektivare informationssökning på webben : en handbok i konsten att söka information, för att ställa några frågor. Jonas arbetar som bibliotekarie på Ronneby stadsbibliotek och har dessförinnan varit gymnasiebibliotekarie där han på nära håll kunde studera informationssökande elever.

Boken handlar bland annat om olika typer av söktjänster, hur man väljer sökmotor, sökteknik, kommersiella aspekter, källkritik, osynliga webben och informationshantering. En anledning till att Jonas skrev boken var att han upptäckte att det fanns en lucka på området. Han har tidigare undervisat i ämnet på BIVIL i Lund och gjorde då ett material som fick ligga till grund för boken. Det fanns inget samlat material att tillgå. Jonas ser det också som en fråga för biblioteken att kunna hjälpa till med sökningar i fria söktjänster som Google.

På min fråga om vem Jonas tycker ska läsa boken svarar han alla bibliotekarier. Men även alla som söker information på nätet över huvudtaget. Boken används redan som kurslitteratur i Borås och Lund.

/Maria Lundqvist

Annonser

2 thoughts on “Effektivare informationssökning på webben

  1. Carina Fredriksson skriver:

    Håller absolut med om att alla bibliotekarier bör på läsa Effektivare informationsökning! Dels för att förstå vidden av nätet och komma ifrån ”googlifieringen” samt förstå varför man ibland får vad man upplever som ”gamla” träffar.

  2. Lars Valind skriver:

    Ville bara säga, att Jonas bok är en guldgruva också för oss lekmän, som dessvärre är, i varje fall gäller det mig, alldeles för okunniga om ”vad” och ”hur” på nätet!
    Stort tack till Jonas alltså

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s