DVD-filmer på Borgholms bibliotek

Droppen urholkar till sist stenen. Borgholms bibliotek sällade sig efter mycket efterfrågan till de bibliotek som hyr ut DVD-filmer. I februari 2008 var filmerna inköpta, iordninggjorda efter konstens alla regler, foldrar upptryckta, pressen skrev och fotograferade, hyllor iordninggjorda, knappar på OPAC.en fixade och reglerna för uthyrning fastställda.

Vad blev det då för filmer som Borgholmsborna fick till livs? Skulle vi satsa på smala kulturella klassiker från Ungern och Iran eller på säkra publikknipare från Hollywoods drömfabrik? Enorma listor med filmer uppdelade i genrer gicks igenom, tröskades, stöttes och blöttes, ratades, förkastades, lades åt sidan och diskuterades. Efter mycket vaskande låg några guldkorn kvar i sållet efter att den mesta sanden runnit igenom. Det blänkte. Startpaketet var på cirka 100 filmer och genrerna blev: thrillers, drama, skräck, komedier, krigsfilmer, science fiction, fantasy, faktafilmer, klassiker, dokumentärer och barn och ungdomsfilmer. Filmerna kom från Sverige, Finland, Tyskland, Kina, Japan, Ryssland, Spanien, Frankrike…

Filmer hör hemma på ett bibliotek. Det är ingen tvekan om det. Film är ett minst lika intressant sätt att berätta en historia som en roman och det tas upp lika många psykologiska och filosofiska frågeställningar kring människans existens som i romanerna ,och ofta korsbefruktar filmen och litteraturen varandra.

Mikael Timm skriver i sin bok Ögats glädje: ”Film är den konstform som står drömmen närmast i detaljrikedom, rytm och förskjutningar i tid och rum”

De filmer som har hyrts flest gånger efter några månader är: Nina Frisk, Darling, På andra sidan häcken, Farväl Falkenberg, Happy feet, Pans labyrint, Underbar och älskad av alla, Hemsöborna, Dagboken, Notes on a scandal och Last king of Scotland.

I vår köper vi in ännu ett stort antal filmer som förhoppningsvis även de kommer att roa och uppröra våra filmintresserade Ölänningar och fastlänningar.

Johan Ölmebring
Borgholms bibliotek

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s