Hur sköter vi skönlitteraturen?

Hur jobbar vi med skönlitteratur? Mer än att vi har våra samlingar i hyllrad efter hyllrad, gör nya inköp, gallrar, skyltar upp, är tacksamma över att återlämnat idag-hyllan blir någon slags informell boktipsplats. 

Ett gott exempel och inspiration hittar du på Oskarshamns biblioteks webbplats!  Länk till Jennys Englunds boktipsfilm

Vi skulle vilja ha en idé- och metodkatalog av allt som görs på våra 25 bibliotek. Vill du bidra? Alla metoder och tids är intressanta och välkomna. Skicka in vad du och dina kollegor gör som kommentar till denna blogg eller kontakta Pia Malmberg-Kronvall via e-post. Jag kommer att göra ett nytt upprop efter semestrarna också 🙂

PS. Regionbiblioteket i Kalmar planerar för en litteraturdag kombinerad med en workshop kring inspiration och metodutveckling när det skönlitteratur för vuxna. Vore utmärkt att kunna presentera vår gemensamma idé- och metodkatalog då. Välkommen att bidra!  

Annonser

6 thoughts on “Hur sköter vi skönlitteraturen?

 1. Maria Lundqvist skriver:

  Vilket trevligt exempel från Oskarshamn! Goda exempel kan man aldrig få för mycket av. Jag ser fram emot fler!

 2. anna lundberg skriver:

  Jag vill gärna flagga för det informella bokpratet bland hyllorna -alltså det vi (förhoppningsvis har tid med) och gör när vi rör oss i biblioteket. Vi har märkt att samvaron och samtalen (om böcker) har blivit betydligt fler nu när vi har våra arbetsrum i direkt anslutning till infodisk och boksamling. Det är en höjdare att få lämna skrivbordsjobbet (när man ser att en besökare ser lite vilsen ut bland hyllorna) och gå ut och ge tips och samtala om lästa/olästa böcker.
  Detta har i sin tur lett till att besökarna har modet att kliva in i våra arbetsrum och prata böcker -verkligen ett trevligt avbrott, tycker vi!
  Närhete mellan personal-böcker-besökare kan alltså vara ett tips.

 3. Ola Kumlin skriver:

  Här är ett lästips för dem som vill få lite inspiration i arbetet med skönlitteraturen: Den sköna skönlitteraturen 2 (Btj förlag). Om man bortser från floskeltiteln är det en bok som innehåller flera läsvärda bidrag och som även ger en hel del bra och konkreta tips. Bland annat påminner en av skribenterna om att biblioteken är den enda platsen där litteraturen inte är, eller inte borde vara i alla fall, en konsumtionsvara och att biblioteken därför är lika viktiga för skönlitteraturen idag som någonsin förr. Självklart kanske, men ändå värt att komma ihåg. Boken ger också tips på nya metoder för att mäta verksamheten, till exempel det brittiska begreppet ”public value” som innebär att man även försöker analysera på vilket sätt verksamheten kan berika användarna och inte bara stirra sig blind på utlåningssiffrorna, som väl annars är det dominerande sättet att mäta verksamhetens resultat. En metod som verkar intressant, menar jag, även om det naturligtvis är svårare att mäta.

 4. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  Tack för tipset, Ola! Jag har omgående beställt den till Regionbiblioteket i Kalmar län.

  Kan tänka mig att det är flera i våra 3 län som har gjort det. Har någon till och med hunnit läsa den? Bläddrat i den? Hittat något särskilt intressant och/eller användbart på det egna biblioteket?

  Den fråga jag skickade iväg i juli är fortfarande högaktuell. Vad har du för goda exempel från ditt bibliotek!? Varför är man så blygsam på biblioteken? För jag är fullkomligt övertygad om att det finns mängder med konkreta metoder, händelser som är väl värda att sprida och visa upp. Syns vi så finns vi, inte sant?

  Svara direkt som kommentar eller till pia.malmberg-kronvall@kalmar.regionforbund.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s