Vision 2010- kejsarens nya kläder?

Det slår aldrig fel. Alla bibliotek, med vissa lysande undantag, är mer eller mindre förgiftade av den. Jag talar förstås om den negativa, bakåtsträvande biblioteksfilosofi som intellektuellt är kvar i Valfrid Palmgrens tid och som verkar se det antika biblioteket i Alexandria som det högsta målet. En biblioteksfilosofi som bygger sin verklighetsuppfattning på tre falska premisser: 1. Biblioteket är endast en fysisk plats, punkt slut, 2. Bibliotek är inget annat än boksamlingar och ju större desto bättre bibliotek samt 3. Biblioteket har monopol på skönlitteratur, vilket är bibliotekets huvuduppgift. Att söka tröst i denna filosofi genererar två mekaniska patentsvar på allt som andas förändring, utveckling och tidsanda: ”Vi har inte råd” och ”Vi har inte tid” oavsett vad saken gäller. Varför är det så?

Biblioteket är ju till sin natur ett öppet system och därför i teorin öppet och tillgängligt för ALLA. Jag tycker därför att man kan likna biblioteksverksamheten vid ett smörgåsbord: ”alla” rätter (läs verksamheter och målgrupper) skall vara med och vi bibliotekarier skall ha en balanserad tallrik av olika rätter för att kunna jobba, utan att vi föräter oss på t.ex. sillinläggningar.

När man läser Sydsvenskans artikel av den 2008-07-07 rörande förändringarna på Malmö stadsbibliotek eller om andra goda exempel som Dieselverkstaden, Minabibliotek och Biblioteket.se, är det lätt att tro att Vision 2010 är andras angelägenheter. Borde inte dylika artiklar och 2.0-lösningar handla om oss? Bör inte VI vara föredömen och föregångare i Bibliotekssverige med tanke på visionen?

Handen på hjärtat, hur många bibliotek har hårdgallrat sina böcker och gett plats för spelhörnor, mötesplatser, Mediejukeboxar och fler datorer och lärcentra? Böcker är ju f.ö. en ganska kostsam investering och varför använder man sina pengar till att köpa in dammsamlare och hyllvärmare? Hur många bibliotekarier ser det lika naturligt att möta användarna i virtuella informationsdiskar eller annorstädes i cyberspace, som att ha pass i den fysiska informationsdisken? Har alla bibliotek väl genomtänkta kommunikativa bloggar? Möter man användarna på deras egen planhalva och har grupper/sidor på Facebook och andra communities? Används sociala communities och lösningar för mobiltelefoner för att bjuda in till och informera om arrangemang m.m.?

Tipslistan kan göras lång över hur man rent konkret, med enkla medel och i många fall praktiskt taget kostnadsfritt kan bryta med det gamla. Receptet är enkelt: att lära känna och agera efter gamla och nya användar- och IKT-beteenden, att samspela med omvärlden och att leva i nuet. Våga få sina cirklar rubbade, våga misslyckas och våga låta sig fångas och bäras av tidens vindar, men reagera!

Om man inte bryter med det gamla och vädrar ut ovan nämnda förlegade tänkesätt ur sin verksamhet NU, tror jag tyvärr aldrig att Vision 2010 kommer att förverkligas. Vi kommer säkert att slå oss för bröstet efter 2010 och tycka att vi lyckats, men övriga Bibliotekssverige kommer att se oss som vi är: lika nakna som kejsaren i sagan.

//Nils Grönlund

Annonser

4 thoughts on “Vision 2010- kejsarens nya kläder?

 1. Ann Östman skriver:

  Hej Nils!

  Jag måste bara säga att jag jublar när jag läser ditt inlägg! Instämmer till 100% i det du skriver
  och känner mig styrkt av att läsa det. det finns fler som vill något annat (naturligtvis)!

  Ann

 2. Anna Lundberg skriver:

  Verklgen ett lästvärt och reflekterande inlägg, men känner verkligen alla igen sig i beskrivningen? Tja, det gör vi kanske för vi har ju våra ideal om hur biblioteket skall se ut och vilken funktion det skall ha. Vi har ju som Christer så riktigt påpekat inget uppdrag att förvara (gamla) böcker, men den verksamheten kan vi ju på våra fem fingrar -värre är det med den nya cyberrymden……
  I alla fall var det givande att lyssna på Andreas från Malmö. När han berättade kändes det som att alla förändringar som leder till det bättre (?) är lätta att genomföra och den inställningen borde vi ha med oss i visionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s