Styr samverkan – för bättre service till medborgarna

Följande klipp är hämtat ur Peter Alsbjers blogg:

”Delbetänkandet (SOU 2008:97) Styr samverkan – för bättre service till medborgarna  överlämnades häromdagen till Finansdepartementet av utredaren Lars Högdahl.

Det ska vara lätt för medborgarna att få tillgång till myndigheternas serviceutbud. Den enskilde ska slippa bli hänvisad åt olika håll. Därför måste de statliga myndigheterna och kommunerna utveckla sitt samarbete kring service i kontor och via telefon och IT. Samverkan mellan kommuner och myndigheter ska vara en huvudregel – inte ett undantag. För detta krävs en starkare central styrning och ett starkare kommunalt och regionalt engagemang.

Folkbiblioteken nämns som möjliga platser för framtida servicekotor fr a i glesbygden (vi får hoppas att det finns några kvar…):
De bemannade servicekontoren ska kompletteras med servicepunkter. Dessa är speciellt viktiga i gles- och landsbygd. De kan var placerade på vilka publika ställen som helst, t.ex. i bibliotek, skolor, hembygdsgårdar och lanthandelsbutiker. De bör vara utrustade med dator och kundarbetsplatser.

Ibland är folkbiblioteket den servicepunkt där människor kan fråga om allt möjligt. Biblioteket är för
övrigt en naturlig plats för allmän information och har fördelen att vara en neutral plats, dvs. ingen avslöjar sitt ärende genom besöke där.

Servicevägledare ska finnas i statliga och kommunala servicekontor och ha till uppgift att hänvisa den enskilde till rätt myndighet och i vissa fall att se till att ett fysiskt möte kommer till stånd. De ska också kunna finnas i servicepunkter vid myndigheters receptioner, i folkbiblioteken och andra platser där det finns personal, vars huvuduppgift är att informera och vägleda besökare.

Om det här betyder att folkbiblioteken får ett uppdrag och i så fall mer medel till förfogande är väl inte så säkert, men det borde vara en förutsätning. Jag undrar om någon remissinstans kommer att ha biblioteksglasögonen på sig?”

//Christer B

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s