Bibliotekarieyrket – både hetare och coolare än sitt rykte

Jag har funderat lite på Sacos undersökning om heta yrken vs. iskalla yrken år 2013, där kulturarbetare ingår i kategorin iskalla yrken. Antar att ni också har läst den, men även i kvällspressen finns ord om att inte bli bibliotekarie för då blir man arbetslös (metros framsida i Jönköping bland annat).

Jag skulle så gärna vilja få fram vissa saker, till exempel att undersökningen görs idag och syftar på hur arbetsmarknaden kan tänkas se ut 2013 och faktiskt är riktad till gymnasieelever som ska göra sina högskoleval. Undersökningen är inte tänkt som nutidsanalys av vårt yrke. Sedan har det ju länge påtalats att bland annat BHS (där jag själv läste) har tagit in lite för många studenter till utbildningen och att det på så vis har producerats ett överskott av bibliotekarier.

MEN (och här är kärnan tror jag) när jag skrev min magisteruppsats så undersökte jag dels hur arbetsmarknaden ser ut för nyutbildade men främst om arbetsmarknaden (och studenten) faktiskt vet vad den nykläckta studenten innehar för kompetens och vår lilla undersökning visade att det visste inte arbetsmarknaden så himla väl och knappt ens studenten. För, jag tycker inte att vår yrkeskompetens är det minsta hotad i dagsläget eller i framtiden. Varken som folkbibliotekarie, skolbibliotekarie, gymnasiebibliotekarie, forskningsbibliotekarie eller någon annan slags bibliotekarie. Tvärtom säger jag.

Skolan behöver – och kommer alltid att behöva särskild kompetens när det kommer till läsfrämjande arbete och litteraturpedagogik. I vilken annan utbildningsinstitution som helst (gymnasie-, högskola-, universitet-, valfri myndighet) är det självklart att informationen ska finnas samlad i ett bibliotek, där professionella kompetenta akademiker kan strukturera, tillhandahålla och tillgängliggöra informationen. Det är inget snack om den saken, för hur skulle annars informationsinhämtningen kunna säkerställas? Internet är ju knappt ett argument längre, de flesta börjar bli rätt varse om hur bedrägligt Internet är utan förkunskaper. Kärnfrågan här blir ju då, varför ska grundskolan – som faktiskt lägger grunden till högre studier (eller i vissa fall är den enda bildning en del människor får) nöja sig med inget bibliotek? Är inte den utbildningen lika (eller ännu) viktig? Klart den är! Vi är skitviktiga i skolan. Och nu har jag bara tagit upp nyttoaspekten, lustaspekten där läsglädje, läslust och friheten i litteraturen är livsviktig för att orka ta in ny kunskap har jag knappt belyst (eller orka med livet i sig, vi som kulturförmedlare räddar liv ibland!).

Dessutom, i lågkonjunkturens vagga kommer folkbiblioteket att bli ännu viktigare än innan. När folk inte har råd att köpa sina egna böcker (som de har haft nu), eller prenumerera på sina dagstidningar så kommer informationstillgängligheten vara livsnödvändig via biblioteket. I värsta fall kommer vi se en nedgång av Internetkunder och ja, då blir folkbibliotekens tillgänglighet än viktigare. Ett informationsbaserat samhälle i lågkonjunktur blir än mer beroende av ett bibliotek.

Så, jag skulle vilja säga att vi är livsviktiga, även om vi 2013 kanske kommer att vara fler än de lediga jobben. Men, jag är övertygad om att vi själva måste kunna definiera vår yrkeskompetens och marknadsföra den. Vi bör luta oss på forskning och på vårt faktiska värde i ett informationssamhälle. Vi kanske vet det, men med tanke på vilka arbetsuppgifter som åläggs oss ibland, så är jag inte helt säker på att alla delar av arbetsmarknaden vet det. Och varför ska vi inte ställa oss upp och påtala vår kompetens värde? Om inte vi gör det, vem ska?

Nino Dawood/ skolbibliotekarie Vimmerby kommun, ansvarig för Läsprojekt Vimmerby

Annonser

One thought on “Bibliotekarieyrket – både hetare och coolare än sitt rykte

 1. Margret Halvardson skriver:

  Jag håller fullkomligt med Nino om att vi måste stärka bilden av bibliotekarien, både på arbetsmarknaden, men också inom kåren.
  Alltför ofta hör man bibliotekarier säga att de inte kan just de saker, som är en viktig del av vår kompetens, söka i databaser, ge lästips etc.
  Men riktigt orolig blev jag för ett tag sedan, när två (nyexade?) bibliotekarier ville ha hjälp genom Biblist. De hade fått som uppgift att organisera ett litet bibliotek, jag tror det var ett företagsbibliotek, och nu undrade de om någon kunde tala om för dem hur de skulle gå tillväga, fanns det kanske en lathund? Jag vet inte om detta var ett uttryck för den vanliga bibliotekariesjukan, ”jag kan inte mitt jobb så bra” eller om det verkligen är så att man inte kan organisera ett bibliotek, när man har gått ut utbildningen i dag (om det här verkligen handlade om nya bibliotekarier).
  Att organisera information och göra den sökbar, är, som jag ser det, kärnan i yrket och en kompetens, som vi är ganska ensamma om.

  I vilket fall, som helst stärker det inte bilden av yrket om vi inte tror på oss själva. Vi måste visa att vi har en unik yrkeskompetens, som det kommer att finnas behov länge än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s