Biblioteksföreningen, kompetens, Sydost och Kalmar

Biblioteksföreningens utvecklingsråd för ledning, profession och organisation har gett ut rapporten ”Kompetensutveckling – en diskussion” och förordet skriver Generalsekreterare Niclas Lindberg följande:

Utvecklingsrådet har också identifierat oroande brister internt på
biblioteken vad gäller att skapa förutsättningar för ett långsiktigt
kompetensuppbyggande. Kompetensutveckling ses inte alltid som en
strategiskt viktig fråga och de materiella förutsättningarna i form av
tid och pengar saknas ofta inom organisationerna snarare än tillgång
på relevanta utbildningar.

Niclas fortsätter sina tankar på sin nya blogg där han pekar på detta som en viktig punkt i en nationell bibliotekspolitik, och hänvisar till Library Lovers-kampanjen. Självklart blev jag glad och stolt när han lyfter fram oss som en region som satt igång med detta på bred front. Här på bloggen har man tidigare kunnat läsa om rapporten här.

Nu står vi inför nästa steg. Arbetet med resultatet av rapporten. Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost har som ambition att erbjuda samtliga bibliotek en utbildning inom pedgogik & bemötande, webb & teknik och  strategiskt utvecklingsarbete. Tanken är att så väl folk- som högskolebibliotek ska kunna ge personal möjlighet att bli Utvecklingsledare. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi är där. Projektansökningar ska skrivas och pengar ska äskas. Men jag tror att om allt faller på plats går vi en mycket intressant framtid till mötes och vi kommer därmed gå in i något unikt där jag är övertygad om att vi i Kalmar och Sydkost kommer skapa och sätta agendan för biblioteksutveckling.  Ihop med ytterligare satsningar som är på G och som vi kommer få tillfälle att återkomma till här på bloggen.

/Elisabeth Aquilonius

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s