Fängslande läsning…

…har man kunnat ägna sig åt på Anstalten Norra sedan november 2008, då Västerviks nyaste biblioteksfilial öppnade! I nuläget finns ungefär 2000 volymer på Anstaltsbiblioteket och såväl böcker som tidskrifter lånas flitigt.

Som intern har man rätt till att besöka biblioteket en gång varannan vecka och möjligheten att låna biblioteksböcker använder sig många av både i studiesyfte och för fritidsläsning.
Läsning ger underhållning och fördriver tiden. Läsning ger också möjlighet till att använda sig av tiden på anstalten, för att lära sig något nytt. Om man inte studerar på anstaltens studiecentrum, kanske man vill ta tillfället i akt att låna en språkkurs, läsa om olika målningstekniker eller låna en bok om hur man lär sig spela gitarr.

Vår policy är att låntagarna på anstalten ska ha samma möjlighet att låna vanligt förekommande biblioteksböcker som vanliga medborgare.
Det finns dock en lag som avser läsning på svenska anstalter. Den innebär att en person som dömts för ett brott inte ska få läsa om något som kan uppmuntra honom till liknande brott. Men eftersom vi från biblioteket av sekretesskäl inte får veta vad internerna är dömda för, låter vi anstaltspersonalen göra denna bedömning

Böcker eller ämnen som efterfrågas och som inte finns på Anstaltsbiblioteket lånas i första hand in från Kommunbiblioteket. Finns boken inte där, kan man överväga ett fjärrlån. Vi lånar också in depositioner av böcker på olika språk, när efterfrågan finns!

Anstalten öppnade år 2005 och idag finns där drygt 210 interner. Nya hus och avdelningar byggs ständigt till, och under 2009 räknar vi med att få ytterligare 50 interner.
I nuläget köper anstalten in 20 bibliotekarietimmar per vecka. Vi hoppas på att dessa timmar utökas i takt med att internerna blir fler!

Vid tangentbordet,
Sofia Nordell
Bibliotekarie vid Västerviks kommunbibliotek / Anstalten Norra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s