Västerviks bibliotek-först ut i länet med att använda chipteknik!?

Nu har vi på Västerviks stadsbibliotek bestämt oss! Vi börjar chipa våra medier. Orsaken är denna: Om man vill förnya biblioteket – både dess miljö och dess rutiner liksom att förbättra servicen för låntagarna och rationalisera för personalen så är detta den enda vägen att gå! Vi har länge velat ha självbetjäningsautomater på båda våningarna men vårt larmsystem måste då bytas ut och när det gäller automaterna är det ingen vits att satsa på en teknik som är på väg ut. Vi börjar med att göra två studiebesök till två bibliotek som valt olika leverantörer, Katrineholm(Axiell) och Gislaved(PV Supa).

I höst börjar vi genom att köpa en läsplatta och vi bygger själva vår konverteringsstation. Vi kommer att behöva köpa 100 000 chip efterhand och där ligger den stora investeringen. Hur billiga chip som helst kan vi dock inte köpa då fungerar de inte med Bookit och larmbågarna.

Vi räknar med att bli klara med chipningen 2010. Då skaffar vi nya larmbågar automater och fler läsplattor och kör systemet fullt ut. Nya medier som köps in räknar vi med att chipa direkt. Vi kommer att köra dubbla system ett bra tag framåt eftersom vi har många filialer som fortsätter med streckkodsetiketterna. Tyvärr har vi inte tillräckligt med pengar för att gå fortare fram, men vår situation kan också inspirera andra att komma igång. Man måste inte ha en miljon i fickan för att börja byta teknik och några större förändringar i bibliotekets miljö måste inte göras som följd av etikettbytet.

Om fler bibliotek ligger i startgroparna kanske vi kunde upphandla i alla fall etiketter gemensamt och sänka priset. Man kan också förbinda sig till att över en viss tid köpa ett större antal etiketter till mängdrabatt men som kan levereras efterhand portionsvis, så att inte klistret hinner torka ihop innan de används! Dela med er av era egna planer till oss i Västervik!

Hälsningar,

Elisabeth Axelsson
Bibliotekschef

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s