Samverkan kring IT och webb – lägesrapport

I måndags började Lina Ydrefeldt för Regionbibliotek Kalmars räkning en utredning angående webben och bibliotekssystem inför ett regionalt samarbete. Tanken är först och främst att utredningen ska vara en kartläggning kring vilka komponenter i ett system och webb som det är intressant att samarbeta kring och vilka alternativ som finns på marknaden idag. Tanken är inte att fokusera på hela portallösningar – för de utredningarna är redan gjorda i Sverige. Tanken är att  problematisera och analysera. Rapporten ska sedan ligga till grund för fortsatta diskussioner och peka på ett möjlig inriktning.  Utredningen kommer bedrivas på halvtid under februari och mars. Lina har själv nämnt uppdraget i förbifarten i ett par inlägg redan på sin egen blogg.

Under hösten har Carl-Johan Ljungberg, Hultsfred, Maria Tunek, Vimmerby och Peter Frederiksen, Emmaboda, Pia och jag från Regionbiblioteket träffats i Adobe Connect 4 gånger och diskuterat och vridit på IT – och webbfrågor. Vi har bland annat fokuserat på andra regionrapporter om webbsamverkan och tagit fram en användarenkät för den kommunala bibliotekswebben. Vi har hitills fått 212 svar på vår enkät och kommer nu analysera resultatet av olika åldersgrupper och befintliga besökares användning av bibliotekets webbplats. Till detta kommer vi återkomma när vi kan uttala oss lite om tendenserna i resultatet.

Gruppen planerar också för ett studiebesök på Höganäs bibliotek under våren för att få underlag kring hur de arbetar med blogg, befintlig webbplats och hur de levandegör katalogen. Från Regionförbundet hoppas vi även få med oss vår IT-strateg för att synliggöra bibliotekens behov och situation. Målet från denna resa är även att sammanställa en checklista på tips och råd för att enkelt kunna utveckla befintlig webb och katalog som kan komma alla bibliotek till gagn.

Utöver detta håller RBK ihop med Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Skåne, Länsbibliotek Halland och Länsbibliotek Jönköping att planera en konferens den 10 september kring webbutveckling, framtiden och bibliotek. Mer om detta längre fram,  jag tror att detta kommer att bli en väldigt intressant konferens.

Under våren kommer vi ha en fortsättning på de 2.0-dagarna vi hade i höstas. Den 26 och 27 mars blir det hands-on-kurs med Gunilla Fors från ILS Malmö. Vi kommer också från och med sommaren erbjuda en webbkurs som ni kommer kunna ta del av precis när ni själva vill och har tid från vilken dator som helst. Denna kurs kommer också få en praktiskt uppföljning i höst (se kalenderiet).

Vår förhoppning är att dessa olika byggstenar kring webbfrågor ska kunna leda fram till  strategier och konkreta secnarion kring regional webb- och ITutveckling.

Slutligen. Jag och Christina Lundberg kom igår hem från en endagskonferens kring regional webbsamverkan med en hel del intressanta tankar. När jag renskrivit mina anteckningar återkommer jag till detta här på bloggen.

/Elisabeth Aquilonius

Annonser

One thought on “Samverkan kring IT och webb – lägesrapport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s