kl. 11:12

Här kommer en skissartat sammanfattning av den presentation och frågestund som precis gick av stapeln på Rosenbad.

Kulturutredningen föreslår, i enlighet med de läckor som framkommit, att KB blir den nationella instans för biblioteksfrågor. Man föreslår också att KB på sikt ska slås ihop med Riksarkivet.

Kulturrådet kommer att omorganiseras. De föreslås att bli den samordnade organet mellan de olika instanserna som kommer att arbeta med kulturfrågor. Däremot kommer inte Kulturrådet vara överställt exempelvis KB utan i en organisationsskiss vara på en parallellnivå med förvaltningsorganisationerna.

Man bör särskilja den instans som delar ut stöd och anslag och den som ska utvärdera och utreda verksamhet.

Idag ligger KB under Utbildningsdepartementet, liksom folkbildningsfrågor. Huruvida detta kommer ändras är inget Kulturutredningen berör utan det ligger på Regeringen att ta ställning till.

Nu ska utredningen på en remissrunda.

Arbetsgruppen för utredningen betonade att en enad bibliotekspolitik var något som tydligast hade efterlysts ute i landet.

Under pressträffen lyftes frågan kring om skolbiblioteken och barnperspektivet lyfts fram i KBs direktiv. Svaret blev något vagt men gruppen menade att skolbibliotekens vikt betonas, däremot att gruppen inte går in på detaljnivå i dessa frågor.

Kulturutredningen kommer leda till ytterligare utredningar. Bland annat när det gäller hur man på bästa sätt ska organisera de nya (nygamla) förvaltningsorganisationerna.

I Kulturutredningens korta livepresentation hoppas man på nya samverkansmöjligheter och crossoverarbete i ökad utsträckning mellan de olika förvaltningsorganisationerna. Man framhöll också vikten av att närma sig det civila samhället i form av ideella organisationer, folkrörelser men också att öka kontaktytan med nya typer av grupperingar och sätt att organisera sig på.

Relationen mellan stat, region och kommun berörda man inte närmare under pressträffen.

/Elisabeth Aquilonius

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s