Mer om kulturutredningen

Nu har Kulturutredningen presenterats. Efter en hastig första genomläsning har jag följande reflektioner:
Vi i ”Sydost”, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, har tydligen varit framsynta, när vi etablerat samverkan mellan olika slags bibliotek i projekt Lärsamverkan.

I den nya Kulturutredningen betonas på flera ställen att forskningsbibliotek och folkbibliotek har gemensamma funktioner för lärandet. Organisatoriskt föreslås också att KB får ett samlat ansvar för biblioteksfrågorna och att man ska utveckla denna roll i i samarbete med region- och länsbibliotek.

Utredningen betonar också att folkbiblioteken utvecklat nya roller och har en stark ställning. Men den framhåller också att ”stereotypa bilder av bibliotekarier och bibliotek florerar. Biblioteken har följaktligen svårt att nå ut med att de t. ex. har en roll i integrationsprocessen – som centrum för kultur, kunskap och information.”

Vi i Sydost har alltså all anledning att fullfölja våra projektplaner både beträffande Lärsamverkan och bibliotekets funktion som lärmiljö och för Gemensam Kommunikationsplan för att sprida positiv information om vår verksamhet.

Klicka på länken nedan för att läsa Kulturutredningen. Det är framför allt kapitel 15 som behandlar biblioteksområdet.

http://www.regeringen.se/sb/d/11266/a/120332

Ulf Redmo

Annonser

3 thoughts on “Mer om kulturutredningen

 1. Nils Grönlund skriver:

  Här kommer några intressanta belysande artiklar i samband med utredningen:

  Några huvuddrag i utredningen och kritiken mot den snabba förändringstakten: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2460955.svd

  En intervju med kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2461493.svd

  En jämförelse av de nya kulturpolitiska målen med de gamla: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2461571.svd

  //Nisse

 2. Thomas O. skriver:

  Mycket väsen för ingenting – nästan. Vad är det egentligen man kommer fram med i utredningen när det gäller bibliotek? Inte mycket. Det är många men till föga förpliktande ord. Utredningen ger knappast upphov till vare sig glädjerus eller förskräckelse. Det hela verkar ganska beskedligt.
  ”Önskemålet om en nationell bibliotekspolitik och nationell myndighet som skulle inkludera även läns- och folkbiblioteken har under en längre tid och med emfas framförts av vissa företrädare för biblioteksområdet.” (s. 68) Jaha. Big deal? Knappast. ”Vidare bör uppgifter om bibliotek och biblioteksanvändning i Sverige insamlas och analyseras av Kungl. biblioteket samt bibliotekslagen följas upp.” (s. 69) Ja, tack. Bibliotekslagen bör inte bara ”följas upp”, den bör ändras radikalt till en lag med bett.
  Märklig detalj – lite vid sidan om: ”(…) allmänheten är mer konservativ och vill att biblioteken ska ha sin traditionella funktion som lugna och tysta platser med läsning och böcker i centrum.” (s. 52) Tulipanaros?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s