Folkbildning i nya kläder

Hej

Efter möte idag 23/2 mellan Regionförbundet, Regionbiblioteket och Länsbildningsförbundets AU kom vi fram till följande satsning i Kalmar län:

Spår 1. Marknadsföring av bibliotekens digitala resurser mot cirkelledare

Inom ramen för CFL-projektet ”öka den digitala delaktigheten”, tog Regionbiblioteket tillsamman med ett antal cirkelledare fram ett digitalt material (http://biblardig.wordpress.com/). Detta material skall nu från länets 12 bibliotek marknadsföras gentemot cirkelledare. Tillsammans med Sv och ABF i Kalmar och Oskarshamn har vi tagit fram en modell för detta samarbete. Modellen ska denna vecka testas i just Kalmar och Oskarshamn. För inbjudna cirkelledare från samtliga studieförbund kommer det digitala materialet att gås igenom . Om modellen fungerar går vi vidare till länets övriga kommuner. Vår målsättning är att i samarbete med studieförbunden nå ut massivt med detta material inom folkbildningen. Bakom projektet står Länsbildningsförbundet och Regionförbundet/Regionbiblioteket i Kalmar län. Projektet har fått stöd av Folkbildningsrådet.

Spår 2. Bildning i nya kläder, samarbete mellan bibliotek och folkbildning i Kalmar län
Ca 25 % av befolkningen är idag inte digitalt delaktiga. Allt mer samhällsinformation finns i dag på webben. Och inom en inte allt för avlägsen framtid kommer merparten av informationen enbart vara tillgänglig via webben. Länsbildningsförbundet och Regionförbundet/Regionbiblioteket vill inleda ett samarbete för att merparten av länets invånare, genom ett samarbete mellan bibliotek och folkbildningen skall få tillgång till samhällsinformationen. Ett nytt folkbildningsprojekt, men i nya kläder. Vår ambition är att få tillstånd en mängd kortare studiecirklar över hela länet och andra utbildningstillfällen med följande innehåll:
• Internet
• E-post
• Webbsidor med samhällsinformation

Bibliotekens roll skulle bli någon form av vägledare till samhällsinformationen i samarbete med folkbildningen. Projektet skall förmeras vid en workshop den 6 eller 7 april. Regionförbundet blir inbjudare och inbjudna blir studieförbund, folkhögskolor, bibliotek och representanter för Folkbildningsförbundet och Folkbildningsrådet.

//Christer Bergqvist, Regionförbundet/Regionbiblioteket i Kalmar län

Annonser

3 thoughts on “Folkbildning i nya kläder

  1. christer bergqvist skriver:

    Tack Tomas. Våra delprojekt är en del i ett större samarbete mellan följande län Kalmar, Stockhol,m Östergötland och Jönköping. Vi lämnar in en gemensam ansökan till kulturrådet på fredag. Övergripande tema är folkbildning och bibliotek i samarbete för att öka den digitala delakigheten

  2. Caroline Ahrgren skriver:

    Hej, vilket bra initiativ, en tanke bara…finns någon koppling från biblardig.wordpress.com till Folkbildningsnätets ”Pedagogiska resurser”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s