Allt under samma tak eller hur blev det i Högsby?

Sedan drygt ett år tillbaka inryms Högsby bibliotek i nya ljusa och fina lokaler mitt i centralorten. Flytten blev det lyft som vi hoppades på och som verksamheten såväl behövde efter ett antal turbulenta år. Kommuninvånarna verkar trivas bra med sitt nya bibliotek och oftast har vi många besökare. Utlåningen av medier har återigen kommit upp till den nivån där den låg innan vi flyttade från våra gamla lokaler och det innebär en 30 % ökning under 2008. Att våra användare har hittat tillbaka till biblioteket igen är vi mycket glada för.

Byggnaden som biblioteket inryms i har kommuninvånarna (en tävling i samband med invigningen utlystes) döpt till Misteln. Att det blev just det namnet beror förmodligen på att ju Högsby har ett av norra Europas största mistelbestånd. Folktron säger att en mistelkvist upphängd vid ingångsdörren skyddar huset mot allt ont och det tror vi stenhårt på. Traditionen säger också att det är tillåtet att kyssa sin hjärtevän under kvisten och vi har haft ett antal besökare som tagit chansen!

Tanken med det nya biblioteket var att även turistbyrån, fritidskontoret och det lokala bostadsbolaget skulle få plats och att delar av personalen skulle arbeta med samtliga dessa verksamheter. Naturligtvis blev det mycket nytt att sätta sig in i för berörd personal, men framförallt tycker vi att det blev en bra service för våra invånare/turister att ha tillgång en turistbyrå som är öppen 48 timmar per vecka året om vilket nog inte så vanligt i en kommun av Högsbys storlek. Vi upplever att antalet besökare har ökat avsevärt och att bibliotekets medier når ut till betydligt fler, kanske för att biblioteket upptäcks av personer som har andra ärende här än att just utnyttja bibliotekets tjänster. Eftersom våra arbetsrum ligger i direkt anslutning till informations- och turistdiskarna så existerar i stort sett ingen ”passfri” tid för personalen. Detta kan många gånger kännas frustrerande, men också mycket stimulerande.

Under våren kommer även Försäkringskassan och Mittpunkt Högsby (Lokalt Utvecklings Centrum för företag LUC) att flytta in i biblioteket. Meningen är att Mistelns personal skall handha informationsmaterial och i viss mån vägleda, när ordinarie personal inte är på plats. Vi kommer att få viss ersättning för detta. LUC sysslar alltså med företagande och genom att samarbeta med dem hoppas vi kunna starta med stöd och vägledning för företagande på biblioteket.

Biblioteket i Misteln är beläget vägg i vägg med Migrationsverket och många asylsökande och nya svenskar samlas ofta på biblioteket för att prata över en kopp kaffe, läsa eller sitta vid datorerna i väntan på att träffa Migrationsverkets personal. En person som arbetar med kommunens flyktingservice har också sitt arbetsrum här, liksom kommunens besök- och inflyttarservice. Biblioteket i Högsby har blivit en mångkulturell mötesplats –vissa dagar känns det som vi pratar mer tyska och engelska än svenska.

Vi förmodar att kommunen har man mycket att vinna på att samordna verksamheter och vi hoppas att detta är bra för bibliotekets del. Vi kan visa på en styrka av att vara en informationsplats där det mesta går att ordna. Kalla det en ”one-stop-shop” (som Anders Åkesson, ledamot i kulturutskottet, uttryckte det) eller ett medborgarkontor. Naturligtvis måste det finnas spetskompetens inom olika områden, men en hel del av den service vi tillhandahåller innebär inget avancerat merarbete för oss, däremot tar det tid från våra andra arbetsuppgifter.

Nu undrar ni säkert om vi överhuvudtaget har plats för några böcker och svaret blir lyckligtvis –ja det har vi. Men vad händer i framtiden? Kommer biblioteket att försvinna och marginaliseras i allt det andra? Vi hoppas att så inte kommer att vara fallet, utan att det i stället kan växa sig starkare. Kanske får vi på detta sätt in besökare som tidigare aldrig har tänkt tanken att gå till biblioteket. Är denna sortens verksamhet kanhända ett sätt att nå alla våra icke-användare eller skrämmer vi kanske i stället bort våra redan frälsta?

//Anna Lundberg, Biblioteksansvarig, Högsby

Annonser

One thought on “Allt under samma tak eller hur blev det i Högsby?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s