Framtidens bibliotek – virtuellt och/eller fysiskt? Påverkar det samtidens?

Denna högintressanta fråga har jag inte kommit på själv, utan den har jag hittat hos Lo Claessons Orbiter. Jag citerar ”Det fysiska biblioteket blir ett komplement till det virtuella i stället för tvärtom. Det fysiska biblioteket blir en ”extension” av det virtuella, en tilläggstjänst. Utöver att kunna ladda ner medier via biblioteket eller använda olika virtuella tjänster, kan du få en bok i pappersform, delta i någon form av programverksamhet eller få ett personligt möte med en bibliotekarie.”

Här sitter vi i våra hörn av Blekinge, Kalmar och Kronobergs län och försöker tänka ”webben är en del av bibliotekets ordinarie verksamhet”. På en del webbplatser märks det. På andra… finns utvecklingspotentialer för att uttrycka det milt. På en del punkter hör till exempel Regionbibliotek Kalmars webb till den gruppen (jobbar på det…)

Hur kan vi använda oss redan idag av tanken att det är det virtuella biblioteket – på webben – som vi har huvudbiblioteket? Hur påverkar det oss som jobbar där? Vilka kompentenser behöver vi utveckla? Hur behöver vi prioritera? Inom vilka områden måste vi bygga det fysiska biblioteket ännu starkare?

// Pia Malmberg-Kronvall, Regionbiblioteket i Kalmar län

Annonser

6 thoughts on “Framtidens bibliotek – virtuellt och/eller fysiskt? Påverkar det samtidens?

 1. Nils Grönlund skriver:

  Yesssss!!!! Äntligen! Vilket underbart intessant inlägg! 🙂 Jag tror också att ett perspektivskifte är nödvändigt.

  Jag håller fullständigt med Lo Claesson i det att ” Vi kommer att arbeta mer med webb, bloggar och sociala nätverk och digitala företeelser som ännu inte finns”. Här tror jag dock att webbplatser, bloggar OCH sociala communities bör samverka i en hälsosam symbios under samlingsnamnet ”det virtuella biblioteket”. Dessa tre skall inte utesluta, men väl komplettera varandra.

  Facebookgrupperna ”Elin och Siskias veckotips” (http://www.facebook.com/group.php?gid=12586032261#/group.php?gid=51001996513) från Högsbo bibliotek och ”Biblioteken i Höganäs” (http://www.facebook.com/group.php?gid=12586032261#/group.php?gid=12586032261) är två föredömliga exempel. Båda två när det gäller innehållet i medlemsutskicken och i det sistnämnda fallet även vad gäller strukturen för ett virtuellt bibliotek. Givetvis finns det fler communities än Facebook och fler goda exempel än dessa, men ni fattar min poäng hoppas jag. 🙂

  Med risk för att verka egoistisk, vill jag avslutningsvis tipsa om ett inlägg jag författade för ca 1 år sedan om framtidens användarbeteende och medievanor. https://bibliotek25.wordpress.com/2008/03/20/framtidens-anvandarbeteende-och-medievanor/ Framför allt länkarna kan kanske vara intressanta och de är fortfarande aktuella.

  //Nisse

 2. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  Visst, Nisse, är Facebook-exemplen intressanta. Men jag hävdar att det är än mer intressant – och viktigare – med de öppna och obundna (till företag) webbplatserna!

  Ska vi prata virtuella bibliotek måste det vara på öppna webbarenor i första hand. Att man verkligen satsar på att göra bibliotekets webbplats på den kommunala domänen till ett 24-timmarsbibliotek!

  Visst är det ”hippt” (ja, jag är 50-talist) och trendigt att finnas med på sociala forum som Facebook kan man tycka – men det innebär också att vi utestänger många. Plus att man icke ska förglömma eller förringa integritetsaspekten – hur är det med den på Facebook? Vi som är så noga med vårt låntagarregister…

  Satsa webbkrutet i första hand på offentliga webbplatser – läs om varför och hur på http://www.eutveckling.se/sidor/argument-anvandbarhet-tillganglighet/

  Skapa därefter bloggar och/eller ning-ar – och ha koll på vem som äger informationen.
  // Pia Malmberg-Kronvall, Regionbiblioteket i Kalmar län.

 3. Nils Grönlund skriver:

  Var finns låntagarna som vi skall jobba mot? Hur ser deras IKT- och medievanor ut? Svaren på dessa frågor, menar jag, måste vara utgångspunkterna för hur ett bibliotek arbetar, inte att det aktuella forumet skall vara till företag obundna. Är det så de digitala användarbeteendena ser ut? Idel ädel forum frikopplade från olika företag? Nej, inte alls. Folk bloggar, använder MySpace, Facebook, Lunarstorm, Skunk, Helgon.net etc. Detta gör man helt frivilligt och det är upp till var och en om man vill gå med eller inte. Tycker man att ens integritet kränks eller att det finns risk för en kränkning, ja då går man ur eller går inte med i ett nätverk. Punkt slut. Tycker man annorlunda, ja då gör man likt de två ovan nämnda Facebookexemplen och miljoner användare världen över och blir en nod i ett globalt socialt nätverk.

  Lo Claesson har helt rätt när hon skriver att ” Vi kommer att arbeta mer med webb, bloggar och sociala nätverk och digitala företeelser som ännu inte finns”. Det är här man fångar upp låntagarna och det är här de interagerar och kommunicerar. Vad det alltså handlar om är att vara realist och vara öppen för den digitala verklighet biblioteken och låntagarna lever och verkar i, inte att vara ”hipp” eller Facebookförespråkare.

  Skall man se det som att biblioteket utestänger någon genom att vara med i ett socialt community, bör man också genast lägga ner sin hemsida eftersom man där p.g.a. den digitala klyftan utestänger många äldre, handikappade och IKT-illitterata. Vill man motverka utestängning måste ju en yttersta konsekvens bli att biblioteket blir helt och hållet fysiskt med generösa öppettider. Då utestänger man ju i teorin inte någon, men det är en utveckling som i alla fall jag inte vill se.

  Men för att avrunda det hela, som jag ser det är webbsidor en aspekt av ”det virtuella biblioteket” och självklart skall dessa utvecklas. De båda andra komponenterna bloggar och sociala communities skall också finnas med. Inte på varandras bekostnad, men väl till varandras fromma. Till yttermera visso handlar det om bibliotekens överlevnad och att finnas till för medborgarna på deras egna villkor.

  //Nisse

 4. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  Menar främst att i första hand bör vi fullfölja uppdrag att arbeta med våra officiella webbplatser. Därför att (citat från wii.se http://www.wii.se/aktuellt/nyheter/134-pm-soi2008.html)
  ”Majoriteten är fortfarande försiktiga traditionalister
  Huvuddelen Internetanvändare är dock inte unga, utan medelålders. Förutom e-post använder de Internet på ett traditionellt sätt där information står i fokus. De är positivt inställda till Internet men andra medier är i många fall viktigare. 95% använder e-post; 89% tar del av nyheter och söker information om tidtabeller, bio, adresser ochTV -program; 75% läser en nättidning och 77% uppsöker webbsidor med anknytning till deras hobby och specialintressen; 78% av de som använder internet loggar in på sin internetbank”

  samt

  ”Den digitala klyftan kvarstår” med allt vad det innebär av svårigheter kring inlogg och antal klick och sovring… inte så mycket av sådant på kommunala bibliotekswebbplatser som på….

  och kanske att en läsare ska vara försiktig med alltför bokstavliga tolkningar även av digitala diskussioner. Polemik kan leda mer till hang-ups än fruktbar meningsutveckling. Det är en viss skillnad mellan att göra tillgängliga webbplatser eller att bara ha helt fysiska bibliotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s