Tillgänglighet – dags att ta ett tag igen!

Nästa år är det året då målen i den nationella handikappolitiska planen Från patient till medborgare ska var uppfyllda.  Biblioteken har länge arbetat med tillgänglighetsfrågor på olika sätt. Inventering av lokaler har gjorts, webbplatser och tryckt information har granskats, bemötandefrågor har belysts och tillgänglighetsplaner har skrivits.

Nu är det dags att summera och fundera på hur arbetet kan gå vidare. Är något av tillgänglighetens olika ben kortare än de andra? Vad behövs ta tag i? Finns det luckor att fylla igen?

Handisam är myndigheten för handikappolitisk samordning och på deras webbplats finns en hel del bra material att ta del av.

Börja med att titta på filmerna om tillgänglighet. Trots det komiska  i dem får du en tankeställare och underlag för vidare diskussioner. Handisam har bland annat gett ut Riv hindren – riktlinjer för tillgänglighet och Ord som taggar – en broschyr om ord och funktionsnedsättning. Ta del av det materialet och övrigt material som de ger ut och beställ gärna till ditt bibliotek

Plocka fram era tillgänglighetsplaner. Vad kan bockas av? Revidera om det behövs. Handisam har checklista för handlingsplaner. De har också en checklista för den som gör arrangemang av olika slag.

Länsbibliotek Sydosts sida om tillgänglighet finns mer material och länkar att ta del av.

Hör gärna av dig om du vill diskutera vidare eller om du har stött på något hinder du vill ha hjälp med att komma runt.

/Maria Lundqvist
Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s