Framtida brist på bibliotekarier

Läser i Högskoleverkets rapport 2009:5 R med rubrik Högskoleutbildningen och arbetsmarknaden : planeringsunderlag inför läsåret 2009/2010 följande:
”Av de i dag yrkesverksamma bibliotekarierna är en hög andel 60 år eller äldre. När de går i pension under de närmaste åren ökar rekryteringsbehovet relativt kraftigt. Från 2014 minskar sedan rekryteringsbehovet gradvis till 2025. Tillgången på nyexaminerade bibliotekarier och andra med biblioteks- och informationsvetenskaplig utbildning beräknas vara mindre än rekryteringsbehovet på arbetsmarknaden under de närmaste åren.”

Ett aber är dock att det redan nu tycks vara en tuff kamp mellan rekryteringsbehov efter pensionsavgångar och kommunernas behov av ”en budget i balans”.

Och hur tar vi hand om – återvinner, framtidssäkrar – det djupa kunnande, breda erfarenhet och spetskompetens som bibliotekens samlade 60+are besitter? Hur överför vi detta till de nyutexaminerade? Och hur skapar vi arenor och utrymme för att kunna mixa erfarenhet med nya färdigheter? Har vi skapat möjligheter för ett dubbelriktat mentorskap? Så man kan lära av varandra?

Strategiska framtidsfrågor som vi tillsammans måste ta itu med nu. Några förslag och tankar på hur?

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s