Vacker biblioteksprosa från Färjestadens bibliotek

Hans steg känns tunga, vårvinden är svår att andas in. Mellan plastkassarna växer maskrosor som gula stopptecken. På folketshusfasaden lyser nattens nymålade klotter i starka lysande färger, tänkvärda texter som ”fuck meateaters” och ”afa ser dig”. Gustav tittar sig omkring, världen är allt bra ful. Överfulla papperskorgar med sitt överflöd av ölburkar i anskrämlig design, halvfulla vinflaskor står på parad vid busshållplatsen där turlistan sedan länge rivits i bitar av en olycklig och förbannad alkoholist.

Mitt på torget, en kyrka i tidigt sextiotal och mitt emot en skum fasad, mörka rutor och ett skyltskåp repigt av sandstormar. Några få bokstäver hänger, trotsar tyngdlagen, Han ser ett B ett L och TEK. Förundrad stannar han inför den märkliga synen.

I Gustavs dunkla hågkomster, i hans sedan länge förtvinade tankevärld dyker ett tidigt minne upp. Han känner lukt av linoleummattor, damm, han hör en vacker röst som läser en saga, en berättelse. Ögonen tåras och han får en klump i halsen. Vad är detta för plats.? Har han varit här förut och varför ? Han vill fråga, han vill att någon berättar vad detta är? Varför är det stängt, varför lyser det inte därinne. Det är som ett svart hål i väggen och i Gustavs mellangärde.

Gustav tittar på sin klocka, den visar en kvart i tio han får en stark känsla av att när det stora visaren står på tolv och den lilla på tio kommer något att hända, något stort och vackert. Kanske räddas världen, kanske var den globala uppvärmningen bara ett dåligt 1:a aprilskämt.

Kanske finns det en man för Gynning, eller vad hon nu heter.
Finns svaret någonstans därinne i den dunkla värld som just nu ligger i mörker, universums eviga natt?

Klockan går oändligt långsamt, minuterna släpar sig fram. Gustavs oro växer när en annan man ställer sig strax bakom honom. Kommer han nu inte att vara först in i mörkret? Han vill vara ensam såsom varje stark man ensam möter asteroiden eller det oöppnade kuvertet i vilket deklarationsblanketten ligger och ruvar på död och ruin.

Fem minuter kvar. Hur skall han orka vänta. Han tycker sig se något eller någon röra sig därinne, en vålnad eller en verklig människa ?
Klockan på kyrktornet slår tio tunga slag, torget är fullt av tysta men förväntansfulla människor av alla åldrar.

Ett ljus starkare än tio kärnladdningar strålar ut på torget och lyser upp hundratals ansikten, rynkor slätas ut, finnar dör bort, konton fylls på med pengar och kapade ben växer ut. Människorna på torget dras som av en utomjordisk kraft mot ljuset. Skylten som tidigare varit trasig är plötsligt hel igen, ölburkarna är borta ur papperskorgarna, plastkassarna blåser över till grannkommunen och rosor slår ut på alla buskar.

Nu Gustav inne i ljusets cirkel, här finns Jesus, Pettson, Jonas Gardell, Astrid Lindgren och här finns linoleummattan han drömt om, beige och vacker. Kvinnor rör sig, svävar mellan fyrkantiga höga torn, en och annan man svävar kanske också. Det surrar, blänker, och luktar kaffe.
Frågor ställs och besvaras av glada kvinnor som alla har knut i nacken, det finns män också som svarar men dom har skägg och flanellskjortor.
Gustav tänker ” Jag är hemma …äntligen, äntligen är jag hemma.”

Nu tänds skylten över ingången ..som ett skepp i den mörkaste natt lyser texten :”KOMMUNBIBLIOTEK”. Natten är slut. Gryningen kommer med hopp och tro.

//Lars R Strandbo

Annonser

4 thoughts on “Vacker biblioteksprosa från Färjestadens bibliotek

 1. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  ”aj lajk” om det på denna blogg hade funnits en facebooksk ”gilla”-knapp –> hade jag tryckt på den flera gånger.
  Det finns nog inte så många litterära vardagsbeskrivningar av våra bibliotek i regionen tidigare? Jag önskar att de vore fler
  // Pia Malmberg-Kronvall

 2. Thomas O. skriver:

  Lysande! Sådana texter är vi inte bortskämda med. Whoaow! Makalöst originellt och bra. Hävda din upphovsrätt, Lars!

 3. Lars R Strandbo skriver:

  Tack. I dessa förunderliga tider känns det skönt att få respons och uppmuntran. När aktieägarna på Volvostämman får korv till lunch och Volvochefen får påökt med ca 15 mille,,ja då är det vår,,eller ?
  Lars R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s