Unga och bibliotek

31 mars 2009 var det dags för en dag kring ”Unga och bibliotek”. Deltagare kom från Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Regionbiblioteket i Kalmar län var arrangör.

Det blev en intressant och intensiv dag där fokus låg på att marknadsföra, kommunicera och synliggöra bibliotek för målgruppen ”unga” definierad till 16-26 år som bredd, men med alla åldrar inom spannet som olika målgrupper med olika behov och önskemål.

10 olika målgrupper med unga? Medan vi på bibliotek ofta/hittills klumpat ihop dessa och några till i en målgrupp ”Barn och unga”. När vi själva var 17 år – ville vi då jämställas med barn? Eller ens 14-åringar?

Därför kan jag tycka att det minsta vi kan göra är alltid tänka separat på ”barn” respektive ”unga”. Det borde vara ganska enkelt att göra det på webben. Jovisst tar det tid och tänkande, men fortfarande bör det vara enkelt. I alla fall enklare än att få till separerade utrymmen och funktioner i det fysiska biblioteket? Eller?

Budskap och goda råd från samtliga föreläsare var kort – lär känna din målgrupp, visa respekt för deras behov, tankar och idéer, använd de unga som kunskapare och inspiratörer, var beredd på att du kan möta synpunkter du inte hade väntat dig och om du på allvar bestämt dig för att du vill ha ungas idéer… så måste du och ditt bibliotek också ha en beredskap för och vilja till att genomföra förslag som kommer.

Är vi alla med på det? Vill vi satsa på motsträviga unga på bekostnad av resurser till Boken Kommer eller författarbesök för vuxna? I dagens finansiella läge kan vi ännu mindre än tidigare göra ”allt”. Vi lär tvingas att prioritera vare sig vi vill eller inte. Vem bestämmer vad som ska prioriteras? Vad är viktigast med tanke framtid, nya användare och återväxt?

Så här stod det i inbjudan till dagen: ”Vi vill utveckla bibliotekens potential som en plats för våra unga med ett mångfacetterat innehåll. Genom att skapa arenor på biblioteken för våra unga tar vi vara på och synliggör deras kraft och kreativitet. Vi kan visa att samhället vill ha unga, att vi vill ha deras kultur och skapande.” Håller du med?

Den som är intresserad kan hitta mer info och material från dagen på Regionbiblioteket i Kalmars webbplats.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s