Folksagoprojekt i Ronneby

Som vikarierande bibliotekarie har jag under våren ingått i ett projekt kring folksagor och muntligt berättande, initierat av Kulturpedagogiskt centrum här i Ronneby. Projektet har riktat sig mot F-4-klasserna på Slättagårdsskolan och Kallebergaskolan i Kallinge, och är tänkt att fungera som en del i deras övergripande språksatsning. Förutom jag själv är det dramapedagogen Gudrun Claesson samt kulturarvspedagogen Marie Olivendal som har medverkat.

Det hela har gått ut på att varje klass fått fyra olika besök. Vid det första besöket har vi alla tre varit med. Varje klass har delats in i tre olika grupper och med hjälp av enkel rekvisita har vi sedan berättat var sin folksaga för var sin grupp. Grupperna har sedan fått rita bilder föreställande de scener som de sett framför sig när de har hört sagorna. Bilderna har sedan fått fungera som stöd när var och en av grupperna återberättat sin saga för resten av klassen.

Det andra besöket, som jag ensam har haft hand om, kan beskrivas som ett slags utbyggt bokprat. Jag har pratat om muntligt sagoberättare, om vad en folksaga är, samt om de böcker som jag tagit med och som lånats ut till klassen. Den muntliga folksagans föränderliga natur har jag försökt att illustrera med en snabb omgång viskleken. Pratet har mynnat ut i ett samtal om vad som är typiska ingredienser i en folksaga (t.ex. häxor, fattiga barn, talen tre och sju) och besöket har avslutats med att klassen, ofta indelad i två grupper, försökt att göra en egen saga. Till hjälp har jag tagit med ett stort antal bilder, föreställande de typiska ingredienserna. Varje elev har fått ta två bilder. Under intressanta diskussioner har bilderna sedan lagts ut på golvet i en passande ordning och en saga har på så sätt vuxit fram. Den överblick som momentet ger har förhoppningsvis lett till en viss förståelse kring en folksagas struktur och uppbyggnad.

De övriga besöken, som hållits av Gudrun respektive Marie, har bestått av en ”sagovandring” i Ronneby brunnspark, samt dramagestaltning av folksagor. Genom gestaltningen har eleverna bland annat fått fördjupa folksagornas ibland grovhuggna karaktärer. Vår grundtanke är således att projektet dels kan skapa en förståelse för folksagans struktur och uppbyggnad, dels väcka funderingar som letar sig utanför folksagans ofta stereotypa och svartvita världsbild.

Martin Axelsson, Ronneby bibliotek

Annonser

One thought on “Folksagoprojekt i Ronneby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s