Twilight Night på Lessebo bibliotek

I går var det Twilight Night på biblioteket i Lessebo. 15 stycken fans samlades och hade jättekul. Fansen är i alla åldrar från 10-åringarna till tonåringarna, tjejer mellan 20 och 30 och mammorna över 40 – alla älskar vi Twilight.

Kvällen började med samling kring borden medan låten Bellas Lullaby från filmen spelades som bakgrundsmusik. När alla fans kommit körde vi igång med Twilight-quiz där frågorna var riktigt kluriga.

För att klara sig bra behövde man verkligen ha lusläst första boken i serien. Bäst resultat fick twilight-mamman som hade 31 rätt av 35. Vinnaren fick äran att välja sitt pris bland twilight-prylarna som ingick i prispotten. Dock slutade det med att alla fick något från potten med sig hem.

Efter tävlingen blev det fika med röda äpplen, kex, choklad och röd saft. Indelade i grupper diskuterades det bland annat kring vem som är favoritkaraktären, vad som gjort böckerna så populära och om filmen eller böckerna är bäst. Alla var överens om att böckerna är bättre och ger mer än filmen.

Som avslutning kollade vi tillsammans på olika Twilight-sidor på nätet och tittade på klipp från youtube. Där har fans runt om i världen gjort egna trailers i väntan på den nya filmen som kommer i november. För vem orkar vänta på att filmbolaget ska släppa den officiella trailern…?

En superkväll där alla verkade nöjda med träffen och lyckliga över att tillsammans med andra få prata om fenomenet Twilight.

IMG_0479
Fans intar den kända ”äppelposen” för fotografering.

//Cecilia – Barn- och ungdomsbibliotekarie Lessebo Kommun

Annonser

7 thoughts on “Twilight Night på Lessebo bibliotek

 1. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  Vilket inititativ! Som gjort att inspireras av på fler bibliotek. Gillar att ni så konkret använde ”ett vidgat textbegrepp” via filmerna, YouTube och webben. Även att det inte var oväntat att böckerna var bättre än filmen, inte sant?

 2. Lars R Strandbo skriver:

  Verkar ha varit en kul kväll, måste nog läsa böckerna.
  Levande bibliotek gillar vi. Lars R

 3. Saga skriver:

  Det är inte sunt att uppmuntra tjejer som tycker att en kille som sitter och stirrar på en när man sover representerar sann och äkta kärlek! Var finns det kritiska tänkandet på biblioteket? Seriens förlegade stereotypa könsroller, Edwards kontrollbehov och Bellas underkastelse var tydligen inte med bland det ni diskuterade! Skäms på er.

 4. piamk skriver:

  för det första – jag önskar att fler ville/kunde/vågade/tog sig tid att föra debatt här på bibliotek25!

  Å så till det andra – från min horisont menar jag att det är helt rätt att ha Twilight-kvällar på biblioteket. Det handlar, från mitt sätt att se det, inte om att cementera stereotypa könsroller. Det handlar om att ta till vara det som unga människor är intresserade av för att skapa möten och diskussionsarenor – på biblioteket! För om vi inte möts – när ska vi då lyckas vidga läsvanor och genusperspektiv?

  Jag tycker att debatten på Järfälla folkbiblioteks blogg ger en bra bild http://jarfallafolkbibliotek.blogspot.com/2009/03/vem-ar-det-egentligen-som-skymmer.html

  För det tredje – inget är svart eller vitt. Vi bör alla diskutera nyanserat. Med varandra. Med de unga. Med den som vill. Vi bör alla fortsätta försöka skapa annorlunda, oväntade och förväntade möten på våra bibliotek. // Pia M-K

 5. Saga skriver:

  Beskrivningen av vad ni ägnade er åt på er Twilight night låter mer som ett fanclubs-möte än som ett tillfälle att vidga läsvanor och genusperspektiv! Sorry, speciellt nyanserat verkar det inte vara. Att småtjejer faller för kontrollfixerade Edward är illa nog. Värre är att det är en sjuka som verkar florera bland halvgamla kvinnliga bibliotekarier också. Gärna annorlunda och oväntade möten på biblioteket, självklart ska ungas intressen tillvaratas och naturligtvis går det inte att blunda för alla dessa tjejer som fallit pladask för Meyers illa skrivna sörja. Men, att lägga skattemedel på att arrangera träffar där unga fanatiker och fanatiska bibliotekarier dyrkar i kapp är inte annat än FEL!

 6. Saga skriver:

  ”Alla som är besatta av Twilight och inte kan få nog av Edward och Bellas kärlek får nu en chans att träffas!

  Torsdagen den 28 maj kl. 18:00 på Lessebo bibliotek.

  Mer info kommer snart, men anmäl dig redan nu till biblioteket tel: 0478-125 66 eller lämna en kommentar på detta inlägget!

  //Cecilia – TWILIGHT FOREVER!”

  ”Besatta av Twilight”? ”Cecilia – TWILIGHT FOREVER”? Nyanserat? En öppning för att vidga läsvanor och genusperspektiv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s