Sagostunder och rullande sagoturer i Nybro

S6001315Söndagsöppet med sagostund
I oktober 2008 började vi ha söndagsöppet på biblioteket efter flera års önskemål från allmänheten. Det var ett försök som sträckte sig fram till och med mars månad, men numera är försöket permanentat av våra politiker eftersom resultatet blev så bra. I samband med söndagsöppet bestämde vi oss också för att prova att ha sagostunder på söndagsförmiddagarna för att nå fler barnfamiljer än vad vi gör en vanlig vardag. Fem sagostunder blev det under hösten och fyra under våren 2009, där personal ur bibliotekets barn- och skolgrupp läste en eller två sagor som de själva valt. Dessa sagostunder kommer vi också att fortsätta med till hösten.

Sagoturer på bokbussen
Så kommer vi till det som kanske är det roligaste av allt… sagoturerna på bokbussen. Den nya bokbussen invigdes i maj 2008 och vi ville gärna använda den till mer än bara traditionell utlåningsverksamhet för allmänhet och skolor, vilka vi kör till måndag till torsdag varje vecka. Så kläcktes idén att åka runt med bokbussen till kommunens förskolor och bjuda på sagostund på fredagar när bokbussen ändå inte kör. Vi läste ju ändå in oss på sagorna inför söndagarna och varför inte läsa sagan en eller ett par gånger till? Sagt och gjort, sagoturerna var födda. Vi åkte till det stora möbelvaruhuset och handlade färgglada mattor för barnen att sitta på samt ett gäng gosedjur för barnen att krama.

Inbjudningar skickades till alla kommunens förskolor och vi erbjöd ett antal tider som man kunde boka in sig på. Det blev ett enormt gensvar och vi fick faktiskt ställa förskolor i kö till våren. Det var jätteroligt att se så många glada och nyfikna barn i bokbussen och förskolepersonalen tyckte det var väldigt smidigt att vi kom till dem och stannade utanför dörren. Vid sagobesöket gjorde vi det mysigt med tända ljus och klassisk musik innan sagan började. Längst bak i bokbussen väntade soffan och mattorna på att fyllas av barn och gosedjuren behövde aldrig sitta ensamma. (Pojkarna slogs ofta om hajen och krokodilen, medan flickorna gärna kramade katterna och hunden.) Efter att ha tagit av skor, mössor, jackor och annat tog vi alla plats där bak. Som mest var vi nog cirka tjugo barn och vuxna i bokbussen. Efter sagan pratade vi lite om den och annat som barnen funderade på och så fick de förstås låna med sig böcker in till förskolan. Många intresserade små herrar och damer kom även på besök i förarhytten och det fanns mycket spännande att titta på där må ni tro. Efteråt har vi förstått att många barn gått hem till föräldrarna och berättat om detta spännande sagobesök eftersom någon förälder t.ex. senare frågat oss om barnet inte bara hittat på (!).

Att säga något annat än att bokbussens sagoturer blivit en succé vore att ljuga och givetvis kommer vi att fortsätta till hösten om inget oförutsett inträffar. På detta sätt når vi även barn som inte går till biblioteket med sina föräldrar och förhoppningsvis får de en så positiv bild av bokbussen och biblioteket att de kommer tillbaka, då med föräldrarna.

//Therese Lundblad, Nybro bibliotek

Annonser

One thought on “Sagostunder och rullande sagoturer i Nybro

  1. piamk skriver:

    Och vad kan man säga annat än att ni i Nybro tar med er de traditionella sagostunderna in i samtiden på ett föredömilgt sätt – söndagssagostunder när föräldrarna har tid till att gå på biblioteket och så på bokbussen också som en bonus! Bra jobbat! // Pia M-K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s