Det regionala talboksanslaget – hur går det?

I fjor bestämde Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar att sluta med  kompletterande inköp av talböcker 2009 och istället lägga anslaget i en gemensam pott för kommunbiblioteken att köpa från.  Istället för att skicka inköpsförslag till regionbiblioteket skulle biblioteken själva kunna köpa in vid efterfrågan. Ett väl utvecklat lånesamarbete finns redan mellan biblioteken gör att vi får ett decentraliserat bestånd. 150.000 kr avsattes till potten. Praktiska rutiner med Btj ordnades och riktlinjer för hur anslaget skulle användas gjordes.

Nu har vi haft talbokspotten tillgänglig för biblioteken i fyra månader efter starten i februari och vi kan summera läget hittills.

Av de totalt 150.000 kr för året är knappt 40.000 kr använda. Några bibliotek har av olika anledningar inte utnyttjat möjlighet att kompletteringsköpa via det gemensamma anslaget, andra bibliotek har utnyttjat möjligheten i större utsträckning.

Den eventuella farhågan om att det skulle bli mycket dubbelinköp har inte slagit in. Endast två titlar är köpt i fyra ex, tre titlar i tre ex och 15 titlar i två ex. Helt godtagbart.

Vi kommer att fortsätta med uppföljning för att se om förändringar behöver göras inför 2010.

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s