Bibliotek i krisernas tid – bedrar ”snålheten” visheten?

Medan jag åkte mot Kalmar lyssnade jag på de lokala nyheterna. Hultsfreds kommun ska spara 30 miljoner.  Varje morron har jag lyssnat till inslag om nedskärningar och frysta anslag. Hur ska man ställa sig till det? När en liten biblioteksfilial eller skolbibliotekstimmar i den krassa (katastrofala?) kommunala verkligheten ställs mot öppen förskola eller personaltimmar inom hemtjänsten?

På vilket sätt gör biblioteken skillnad? Om biblioteken inte fanns – skulle vi uppfinna dem idag?
Lugn! Jag är fullkomligt övertygad om att biblioteken gör skillnad och framförallt att det är i kristider som de blir ännu viktigare än annars. Men vi måste ha argument, belagda i forskning och statistik. Synliggjorda med konkreta exempel och berättelser.

Kommunala beslutsfattare om bibliotek (2008) Biblioteksföreningen
2008 gjorde Biblioteksföreningen en undersökning via SKOP om vad 402 kommunala beslutsfattare, politiker och tjänstemän, hade för tankar om våra/sina/allas bibliotek. Det vore intressant att göra en liknande undersökning idag – och koppla till diskussioner och planerade budgetbeslut inför 2010…

Här nedan följer några utdrag ur undersökningen:

Vad bör då bibliotek prioritera och för vilka områden och grupper har bibliotek stor betydelse? Mellan 80 och 85 procent av kommunalråden och tjänstemännen håller med om att biblioteken är ganska eller mycket viktiga för

 • demokrati och yttrandefrihet
 • att de [biblioteken]har en viktig social funktion
 • att de har betydelse för Sverige som kunskapsnation
 • att de har betydelse för att stärka människors informationskompetens
 • att de spelar roll för att öka läskunnigheten.

Kommunalråden och tjänstemännen tillfrågades om vilka två grupper de tror att biblioteken är viktigast för

 • barn och ungdomar (81 procent)
 • studerande och forskare (46 procent)
 • pensionärer (30 procent)
 • personer med annat modersmål än svenska (21 procent)
 • arbetslösa (12 procent).

Vidare tillfrågades man om vilka områden biblioteken bör satsa på att utveckla.

 • biblioteket som mötesplats (40 procent)
 • barn- och ungdomsverksamhet (36 procent)
 • stöd till informationssökning (23 procent)
 • läsfrämjande (18 procent)
 • kulturella aktiviteter (15 procent) 

De flesta tror att bibliotek ger mer än de kostar och de tycker dessutom att bibliotek är viktiga oavsett mätbar samhällsnytta eller ekonomisk återbäring. Så gott som alla tycker att man bör satsa mer på bibliotek.  

Sammanfattningsvis är de personer som beslutar om våra folkbibliotek positiva till bibliotekens betydelse och till deras utveckling och framtid – mer positiva än befolkningen i stort. Man vill se ökade satsningar på bibliotek, större samordning och samarbete och tydligare nationella mål och riktlinjer.

Man betraktar biblioteken som viktiga samhällsinstitutioner snarare än platser där enskilda individer kan låna böcker och man vill att biblioteken rör sig bort från den traditionella bilden av bibliotek som tysta och lugna platser för läsning och i stället utvecklas i riktning mot mötesplatser och upplevelsecentra med ett brett utbud av medier.

Bibliotek förknippas snarare med begreppet kunskap än kultur.  

Den som oroat sig för att beslutsfattarna har en omodern eller negativ syn på  Att man säger sig vilja satsa på bibliotek är däremot förstås inte detsamma som att man gör det och det återstår för beslutsfattarna att leva upp till detta.

 

Letar du argument och stöd i forskning för bibliotekens verksamheter kan du hitta det hos Biblioteksföreningen http://www.biblioteksforeningen.org/faktaforskning/rapporter.html

Visserligen har en del av rapporterna några år på nacken, men de ger ändå grunder och argument och det kan vi verkligen behöva i dessa tider.

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

One thought on “Bibliotek i krisernas tid – bedrar ”snålheten” visheten?

 1. Maria Lundqvist skriver:

  Bra inlägg om ett angeläget ämne! Även om bibliotekens roll i en lågkonjunktur blir större och viktigare är det inte självklart att det upplevs så överallt. Därför behöver argumenten plockas fram och vässas och läggas fram för de som behöver dem.

  Bibliotekens behov av att synas hänger också ihop med den här frågan. Även om behovet av synlighet är stort är dagens informationsflöde. Här kommer vårt gemensamma projekt FUTURUM.kom förhoppningsvis att göra skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s