Biblioteksutbyte med Sydafrika

Förra hösten fick jag en förfrågan om jag ville ingå i en grupp som skulle åka till Sydafrika med ett projekt för erfarenhetsutbyte med bibliotek. Det behövde jag inte fundera länge på. Givetvis ville jag delta! Projektansökan var då under behandling och när det postitiva beskedet kom behövdes tid för planering. Så först vecka 40 var det dags för den sjuhövdade delegationen från Växjötrakten att åka till Potchefstroom, en stad utanför Johannesburg. Här är projektbeskrivningen. Projektet finansieras av SIDA via ett programkontor i Visby. Projektet är ett av flera delprojekt som Växjö kommun har för erfarenhetsutbyte inom olika kommunala verksamheter.

Vi tillbringade en intensiv vecka i Potchefstoom med ett fullspäckat program som bestod av workshops och biblioteksbesök men också besök på stadens kulturfestival som pågick den veckan, besök hemma hos våra värdar, möte med det vilda djurlivet samt flygplansshow.

Vi hade ett mycket livligt erfarenhetsutbyte. Folkbibliotekssystemet består av huvudbibliotek och fyra filialer, en ny filial var under planering. Staden har ungefär 200 000 invånare och jämfört med svenska förhållanden var det små bibliotek med lägre lånesiffror och lägre standard. Personalen var väldigt engagerad och målmedveten och bland annat hade barnavdelningen en väl utvecklad programverksamhet och leksaker till utlån. Deras främsta utmaningar var att marknadsföra biblioteken, den låga budgeten, det slitna och delvis föråldrade beståndet it-utvecklingen, personalbrist och analfabetism.  Som stöd för biblioteksutvecklingen finns provinsbiblioteken som med hjälp av statliga medel och gemensamma mål bistår biblioteken med böcker, personal och pengar till upprustning, tillbyggnad och även nybyggnation av bibliotek.

Här är projektsamordnarens reserapport (pdf) för den som vill läsa mer.

I slutet av november kommer den sydafrikanska delegationen till Växjö för en veckas besök och fortsättning på vårt erfarenhetsutbyte.

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s