Hur möts barnen på webben?

Debuten på Internet går ner i åldrarna. Många barn börjar nu spela spel, titta på film och lyssna på musik redan i fyraårsåldern. För några år sedan rörde det sig i stället om åttaåringar. Fyraåringarna lär väl knappast aktivt gå in på ett biblioteks hemsida och gå vidare till avdelningen för ”Barn” eller ”Barn och unga”. Det gör väl däremot förhoppningsvis de lite äldre barnen, de i åldrarna åtta till tretton eller så. Vad är det de möts av då?

Den generella bild man får efter besök på Sydostbibliotekens hemsidor är att det är oklart till vem de vänder sig. Den ”nyttiga” och instrumentella informationen till vuxna finns inte sällan sida vid sida med information som riktar sig till barnet. Där kommer barnet som individuell besökare i kläm för barnet som institutionsmedlem.

Man skulle önska att en bibliotekssida för barn i sitt upplägg och tilltal tydligare utgick från barnet som individ. De instrumentella delarna kunde då i stället ligga under egna avdelningar typ ”För vuxna”, ”För föräldrar”, ”För pedagoger”, eller vilka kategorier man nu väljer. Bra exempel på detta är till exempel www.barnensbibliotek.se (gå där från ingångssidan till ”Bokjuryn”) och Utbildningsradions webbplats, www.ur.se.

Tilltal hänger ihop med bemötande. Bemötande av barn hänger ihop med Barnkonvention och värdegrund. Detta kan vara bra att ha i bakhuvudet för de bibliotek som står i begrepp att framöver se över och fräscha upp sina barnsidor.

Lars Johansson

Annonser

One thought on “Hur möts barnen på webben?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s