Läslust i nya former

Se där rubriken på en konferensdag i Malmö nyligen. Där informerades om den Internationella författarscenen, där aktuella och kända författare presenteras. En intressant aspekt bland flera var att man vänder sig direkt till förlagen vid bokning av författare och inte går via Författarcentrum. Ser förlaget då detta som marknadsföring och förlagsnytta kan man vara med och bekosta kalaset, inte minst då arvodet. Allt är ju egentligen förhandlingsbart.
Läs mer.

Elin och Siska – Elin Nord på Högsbo bibliotek och Siska Humlesjö på Hisingens bibliotek, Göteborg – beskrev varför och hur de arbetar läsfrämjande via olika sociala medier. Vad vinner biblioteket på det? Man når 20 – 30 – åringarna. Och så har man samtidigt kul.
Läs mer.

På Länsbibliotek Sydosts sida Kurs- & konferensdokumentation finns en mer utförlig rapport.

Lars Johansson

Annonser

3 thoughts on “Läslust i nya former

 1. lena kjersén edman skriver:

  Men finns det inte ett problem med att ersätta Författarcentrums tjänster med förlagens?
  Den (eventuellt) ekonomiska fördelen förstår jag – men inte den kulturella?
  Jag kan tänka mig att vissa förlag (särskilt de stora rika ) gärna satsar på att vara med och bekosta författare som de tänker ska bli storsäljare – men hur ska små förlag med stora ambitioner att ge ut värdefull litteratur kunna ha råd att hävda sig i den marknadsförningskonkurensen?

  Folkbibliotekets uppgift, när det gäller att förmedla skönlitteratur, kan ju inte primärt vara att göra mediakända storsäljare
  till ändå större storsäljare..
  Eller?

  lena kjersén edman

  • Lars Johansson skriver:

   Jo, jag håller med dig, Lena, detta är definitivt inte inte helt oproblematiskt. Men i fallet Malmö handlar det, vad jag förstått, om kontakter med stora förlag och om författare som är på besök och marknadsför i Sverige – alltså den förhållandevis stora kommunen, det stora förlaget och den internationellt kända författaren.

 2. piamk skriver:

  Det riktigt intressantamed satsningen i Malmö tycker jag är deras metoder att skapa ”mervärden” kring det fysiska författarbesöket – med försnack via webben, podsändningar från kvällen som också läggs ut via webben. En möjighet för dem som inte kunde närvara den aktuella kvällen att ändå få ta del av en upplevelse. Eller för dem som var där att få återuppleva det hela.

  Detta kan man göra med förhoppningsvis alla författarbesök – oavsett om de är engagerade via förlag eller författarcentrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s