Uppslagsverk Nybro

Sedan några år finns ett digitalt uppslagverk om Kalmar kommun – all möjlig kunskap inom nuvarande Kalmar kommuns geografiska gräns. Det projekt möjliggjordes genom en lokal donator som önskade se ett Uppslagverk Kalmar i likhet med den stora

Titel: Helsingborgs stadslexikon /
Klassifikation: Ncba(x)
Förlag/år: Helsingborg : Helsingborgs lokalhistoriska förening, 2006
Språk: Svenska
Omfång: 446 s. : ill.

I Kalmar är målet att både publicera ett digitalt lexikon och en tryckt utgåva. Det är inte ett kommunalt projekt men förankrat i kommunledningen. Några eldsjälar i Kalmar hembygdsförening är drivande. Adressen är Kalmarlexikon.se.

Jag blev själv kontaktad för att skriva i Kalmarlexikon.se och en tid därefter växte tanken fram att skapa ett digitalt uppslagsverk Nybro. De principer som ligger bakom Wikipedia – att den kumulerade kunskapen skapas av många – var från början en central tanke. Det hela tog fart genom en kursdag på Högalids fokhögskola i mars 2009. Där fick jag kunskaper om Wikispaces och skapade helt enkelt en enkel modell för en Nybrowiki. I det programmet arbetar vi fortfarande. Under våren träffades jag och några hembygdsforskare samt representanter från Kalmar läns museum. Jag rådgjorde med Gunnar Magnusson och Bengt Bengtsson i Kalmar hembygdsförening, och i september samlades ca 20 personer i Röda Rummet på Nybro bibliotek för att sätta bollen i rullning. Det var representanter för hembygdsföreningar, samhällsföreningar, studieförbund m fl.

Idag, i början av november, börjar Uppslagsverk Nybro att fyllas med innehåll. Genom positiva tidningsartiklar, gott arbete av framförallt Vuxenskolan och genom det diffusa begreppet ”att ligga rätt i tiden” kan vi med fog säga att projektet kommer att kunna genomföras. Vill man titta så är adressen http://nybro.wikispaces.com/NYBRO.

Mats Johansson, folkbibliotekarie Nybro

Storgatan i Nybro stad ca 1950.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s