Internetlyft efterlyses!

P1 Morgon sände i morse ett inslag från Norrköpings stadsbibliotek med efterföljande diskussion med två riksdagspolitiker på temat den digitala klyftan. I Sverige finns det ungefär 2 miljoner människor som inte använder Internet och därmed inte har tillgång till den digitala världen med allt vad det innebär för tillgång information och att vara delaktig i samhället. Det är inte bara den äldre delen av befolkningen som står utanför. 400.000 människor yngre än 45 år är inte användare av Internet av olika anledningar. Den här utvecklingen måste brytas. Vi kan inte ha en betydande del av befolkningen som står utanför det demokratiska samhället. Att vara internetanvändare betyder så mycket på många olika plan vad gäller information och kommunikation.

Staten har skjutit till 500 miljoner kronor till studieförbunden för att bland annat användas för att överbrygga den digitala klyftan. Givetvis är det bra men inte tillräckligt. Politikerna behöver uppmärksammas och inse den roll folkbiblioteken kan spela i den här frågan. Biblioteken når ut till så många  människor i den dagliga verksamheten och det måste utnyttjas. Även biblioteken borde få statliga medel för att kunna genomföra ett Internetlyft för medborgarna. Lokaler och utrustning finns oftast men anslag för att kunna anställa personal, till exempel IKT-pedagoger, som kan arbeta intensivt med frågan vore önskvärt.

Du kan lyssna på inlslaget på P1 Morgons webb.  Eller kan du gå till del 2 i sändningen på webben.

//Maria Lundqvist

Annonser

2 thoughts on “Internetlyft efterlyses!

  1. Ann Wiklund skriver:

    Ja verkligen – ett internetlyft behövs! Det är ett stort problem för både demokratin och för tillväxt, integration och välfärd att det fortfarande är 1,7 miljoner som fortfarande inte använder e-tjänster och Internet som vardagsredskap! Tänk om vi från folkbiblioteken tillsammans med folkbildningen och andra aktörer lokalt under ett par år framöver kunde ha möjlighet att arbeta för att nå dessa människor. Vi skulle behöva ha intensivt individfokus, för vi måste kunna arbeta med alla, oberoende av språk, funktionshinder eller andra förutsättningar. Och vi skulle behöva skapa bra lokala kontaktnät för att planera hur vi ska göra just i den kommun där vi själva verkar. Vi skulle behöva hitta alla dem vi normalt inte når – vare sig från folkbiblioteken eller från folkbildningen. Jag har gott hopp om att detta kan hända! Sedan 1 september finns på initiativ från länsbiblioteken projekt IKT-lyftet – ett folkbildningsprojekt, http://www.iktlyftet.se . Projekt IKT-lyftet syftar till att utveckla samverkan, resurser och metoder för att minska de digitala klyftorna i samhället genom att genomföra ett IKT-lyft. Förutsättningen är att ett systematiskt och långsiktigt samarbete mellan folkbibliotek och folkbildning, nationellt, regionalt och lokalt kommer till stånd. Dialog har från projektet inletts med Folkbildningsrådet, Folkbildningsförbundet, UR, Nitus med flera, för att se om vi kan enas både kring det behov som finns (det var inte svårt) och kring att starta en mer formell samverkan på nationell nivå. Det sista kräver en del diskussion, anpassningar till uppdrag man redan har, etc. Vårt nästa möte sker i slutet av januari. Pengar/resurser är ett problem – naturligtvis. Det är en av de saker vi hoppas kunna arbeta vidare med gemensamt.
    I augusti lämnade myndigheten Handisam en beställd rapport till Näringsdepartementet, Rätt från början – underlag till handlingsplan för e-inkludering. Läs den på http://www.handisam.se Där föreslås bl a att en utredning ska tillsättas för att kartlägga insatserna för digital kompetens och sedan föreslå en nationell strategi. Nu hänger det på att vi låter högt från folkbiblioteken – och nu har vi bra vapendragare – så att Näringsdepartementet tar kontakt med Kulturdepartementet, så vi hamnar på banan.
    /Hälsningar Ann W, samordnare IKT-lyftet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s