Trygg med teknik?

I slutet av november ifjor kom en rapport från en undersökning gjord av Niclas Siljedahl på Länsbibliotek Dalarna. Titeln är Bibliotekspersonalens trygghet med teknik och handlar just om detta, hur trygg personal på bibliotek är, i just det här fallet i sex kommuner i Dalarna. Nu tror inte jag att dalänningarna skiljer sig så värst mycket från blekingar, smålänningar eller från vilken annan landsända i Sverige. Därför är det intressant och samtidigt lite oroande läsning.

Undersökningen har tittat på hur tryggheten upplevs dels med biblioteksspecifik teknik (som DAISY-spelare och nerladdning av talböcker), dels med allmän datorteknik (som cd-bränning och installation av nya program). I många fall känner sig personalen mycket osäker eller ganska osäker på tekniken. Säkrast känner de sig på bibliotekets webbplats och databaser och mest osäker på datorhjälpmedel för barn och alternativa styrsätt.

Även personalens attityd undersöktes. Bara för att man behärskar något betyder inte det att det är något man tycker biblioteket ska hjälpa till med. Till exempel vet de flesta hur man näthandlar och gör bankärenden men anser samtidigt att det är inget man ska hjälpa till med.

Resultatet av enkäten visar att det finns stora skillnader bland bibliotekspersonalen angående upplevd säkerhet och kunnighet som attityd till att hjälpa till. Det är angeläget att utjämna de här skillnaderna av flera anledningar. För att biblioteken ska kunna erbjuda en likvärdig service är det viktigt att kunskapsnivån höjs. Om biblioteken ska kunna spela en roll i överbryggandet av den digitala klyftan måste biblioteken själva jämna ut de skillnader som finns inom personalen. Att ta hjälp och lära av varandra är ett sätt att öka tryggheten med tekniken. Ett annat är att ordna och delta i utbildningar och sedan se till att hålla kunskaperna aktuella.

Vill du läsa hela rapporten så finns den här.

Jobbar ditt bibliotek för att öka tryggheten med teknik? Tipsa gärna!

//Maria Lundqvist

Annonser

2 thoughts on “Trygg med teknik?

  1. Åsa skriver:

    Intressant! Det finns säkert behov att ha någon form av fortbildning lokalt om detta. Ofta kan det säkert räcka med att internutbilda varandra för att höja kompetensen och minska osökerheten på det egna biblioteket.

  2. Maria Lundqvist skriver:

    Håller med dig, Åsa. Mycket kunskap finns redan på biblioteken. Läns- och regionbiblioteken kan till viss del hjälpa till här och det gör vi med t ex utbildning i olika nättjänster och talboksteknik.

    En möjlighet är att sätta sig ner i personalgruppen och inventera vad man kan och vad man skulle vilja kunna och sen lära av varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s