Biblioteket en väg in i it-samhället?

Är du en av de bibliotekarier som vill stödja folk att kunna komma in i it-samhället? Är det ditt bibliotek som kommer att erbjuda att lära ut och vägleda hur man använder en dator, skaffar e-postkonto, hittar på myndigheternas webbplatser? Hör av dig till oss!

Gör du redan detta? Har ditt bibliotek redan gjort detta! Dela med dig av positiva erfarenheter, fallgropar och konkreta tips!

IT-talesperson uppmanar och utmanar biblioteken till IKT-lyft

Desirée Liljevall hoppas på bibblan när det gäller att få in alla i dagens svenska it-samhälle.  ”Bibliotekarierna skulle kunna bli som en helpdesk för den vanliga människan”. Hon är it-politisk talesperson för socialdemokraterna och riksdagskvinna från Kalmar.

Funktionshindrade, äldre och utlandsfödda svenskar är grupper som har svårt att ta till sig det nya. […] Samtidigt går vi mer och mer mot ett e-samhälle där myndigheter till exempel vill att vi hämtar blanketter via nätet.

Lösningen tror hon kan finnas på Sveriges alla stadsbibliotek.Där finns tillgång till datorer och kunnig personal. En idé är att återinföra datorkörkortet för dem som idag inte har tillräckliga kunskaper.
– På biblioteken kan vi se till att de slussas in. Vi måste rikta engagemanget mot de grupper som behöver det mest.

[…] Hon vill arbeta mot känslan att nätet känns skilt från världen utanför. Hon tar ett aktuellt exempel där en ung kvinna köpt en extremt billig trumpet på blocket, som visade sig vara stöldgods.
– Det är som att vi går in i ett spel  när vi använder datorn, vi förstår inte att det är allvar. Men reglerna är samma där som utanför.

Artikeln i sin helhet finns i Computer Sweden den 26 januari 2010. (där finns också en intervju med moderaternas it-talesperson Eliza Roszkowska)

IKT-lyftet bibliotek och folkbildning i samverkan

Regionbiblioteket i Stockholm har tillsammans med Regionbiblioteket i Kalmar län Östergötlands, Värmland och Jönköpings läns- och regionbibliotek  fått 400 000 kronor av Kulturrådet i ett folkbildningsprojekt för att minska den digitala klyftan.  Man samarbetar med Folkbildningsrådet, .se, UR, med flera. Två stora konferenser är på gång 24 mars (läs mer på http://www.iis.se/se-ar-mer/evenemang/#Ifa)  respektive 28 april (kommer även att sändas via webben)

Målsättning är att på sikt göra Internet och digital information till ett verktyg i vardagen för alla. Idag använder nästan en tredjedel av Sveriges befolkning inte Internet som ett vardagsredskap. De främsta anledningarna är generationsskillnader, skillnader i inkomst och utbildning och olika slags funktionshinder. Läs mer om IKT-lyftet här.

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 thoughts on “Biblioteket en väg in i it-samhället?

 1. Maria Lundqvist skriver:

  Positiv artikel om ett angeläget ämne! Det räcker inte bara med att dra fram bredband till alla medborgare. Det är också nödvändigt att medborgarna lär sig behärska de möjligheter Internet ger. Att komma underfund med vad just jag kan ha för nytta av nätet och sen få möjlighet att lära sig de färdigheterna. Biblioteken, inte bara stadsbiblioteken utan vart enda litet kommun- och filialbibliotek, kan spela en viktig roll i den här frågan.

  • Kerstin Hagblom och Stina Sandholm skriver:

   Detta inlägg har vi väntat länge på. Visst är det naturligt att biblioteken hjälper till att minska klyftor – det är ju faktiskt en av grunderna – vår demokratistärkande funktion.
   I Kalmar har vi just påbörjat vårt fjärde år med ”Kom igång med datorn”-träffar. Vi marknadsför via anslag, de lokala mediernas kalendrar och nätet. I onsdags fick vi besök från Radio Kalmar som gjorde ett utmärkt reportage, vilket medfört att vi fått ett 30-tal samtal från intresserade personer – så nu bävar vi inför nästa träff. Tidigare har vi haft i snitt 10-15 personer. Under fem träffar går vi igenom datorns grunder (Windows), ordbehandling, Internet och e-post. Vi inleder varje träff med 30-45 min genomgång. Därefter får man träna med stöd av ett par av bibliotekspersonalen. Vi har tagit fram lite material och övningsuppgifter – från början tänkte vi oss att vi bara skulle ta upp det man ville veta mer om. Det har mest varit pensionärer och invandrare som utnyttjat möjligheten. Det är fantastiskt roligt, informellt och utveckande även för oss.

 2. piamk skriver:

  Håller med dig helt, Maria, det är förstås ALLA bibliotekstyper i våra kommuner som kan/ska/bör vara de som stttar folk med att bli IKT-trygga och -duktiga. Funderar också på om Desirée Liljevall med stadsbibliotek menar folkbibliotek?
  För när jag läser kommentarerna till artikeln i Computer Sweden så övergår det raskt till att handla om skolan, elever, resurser… inte ett ord om bibliotek.

  Det är tydligen en bit kvar till att få folk i allmänhet att tänka ”bibliotek” som en av flera verksamheter som kan leda till ett IKT-lyft. Bara att kämpa alltså

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s