Samlat om skolbibliotekens roll i skolan

Regionbiblioteket Västra Götaland (Kultur i Väst) ska ha en stor eloge för sitt nyss utkomna specialnummer av Framsidan ”Öppna dörra för öppna sinnen – skolbiblioteken och framtiden”. Där har man i sexton ypperliga artiklar förpackat forskning, erfarenheter, nyheter i ett behändigt och inbjudande format. Det finns hyllmetrar böcker, uppsatser, artiklar med vederhäftiga och högaktuella forskningsresultat och goda exempel. Framsidan special 1 ger oss en sammanställning som passar arbetsöverhopade bibliotekarier, rektorer, chefer och politiker att ögna igenom för att läsa noggrannare vid lämpligt tillfälle.

Här är länk till hela skriften på Kultur i Väst Regionbibliotekets webbplats.

Du kan läsa referat av 2 artiklar av Malin Koldenius respektive Louise Limberg på vår blogg Bibliskolor

Bra skolbibliotek är viktigt för folkbibliotekens framtid

När vi i alla kommuner har grundskole- och gymnasiebibliotek med rätta resurser och fackutbildade bibliotekarier så grundlägger vi samtidigt kunskap om vad ett bibliotek har att erbjuda hos dagens barn och unga – framtidens vuxna. Genom rätt satsningar kan bibliotek blir en vana och ett behov hos det växande släktet.

När man går vidare med det resonemanget innebär det att en metod i marknadsföring av folkbibliotek helt enkelt (:-)) bör vara att satsa på skolbibliotek. Detta kräver förstås en genuin, organiserad och reglerad samverkan mellan skola och kultur, bägge två kommunala verksamheter. Finns det i era biblioteksplaner? Kommer det att finnas med i kommande reviderade version? Hoppas det!

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s