Långt till filialen?

Ett inlägg på BIBLIST för ett tag sedan om hur avståndet till filialbibliotek påverkar besöksbenägenheten fick mig att ta mig en funderare kring ämnet. Någon färsk undersökning verkar inte finnas men en undersökning i Halmstad 1983 visade att 81% av besökarna bodde som längst 2 km från filialbiblioteket. Andra undersökningar längre tillbaka i tiden i Danmark och USA  visar på ungefär samma siffror.

Om jag utgår från att de här siffrorna står sig idag så är det viktiga siffror att ha i tankarna när man funderar på filialbiblioteks vara eller inte vara. Upptagningsområdet för filialerna är inte så särskilt stort. Därför är det viktigt att de filialer som finns i en kommun ligger så att de når optimalt med invånare. Givetvis är det inte möjligt att ha filialer i varje liten by och de filialer som finns ska vara välutrustade och attraktiva för besökarna.

Det här också fått mig att tänka på den nytta bokbussar och bokbilar kan göra med att nå ut till människor som har långt till sitt närmaste bibliotek. En bokbuss är en rullande resurs som kan utnyttjas mycket väl och ge god biblioteksservice med väl genomtänkta turer.

Filialen är på många ställen den enda plats att få kulturupplevelser på, den enda mötesplatsen och den enda platsen för studier. Därför är det viktigt att filialerna ligger på rätt ställe!

//Maria Lundqvist

Annonser

One thought on “Långt till filialen?

  1. Karin Vikskröm skriver:

    Förr i tiden brukade man litet slarvigt säga att biblioteksbesökarnas antal halverades med varje kilometer. Vetenskapligheten kan jag inte gå i god för med vedertaget var det och säkert grundat på beprövad erfarenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s