Att synliggöra bibliotekens nättjänster

Den här veckan pågår en nättjänstkampanj för personalen på kommunbiblioteken i Blekinge och Kronoberg – Vi sparkar igång nättjänståret 2010! Genom lokala möten och aktiviteter fräschas kunskaper upp och  frågan om hur biblioteket ska arbeta med nättjänster under året aktualiseras. Till sin hjälp har biblioteken bl a de instruktionsfilmer som Länsbibliotek Sydost spelat in.

Länsbibliotek Sydost subventionerar några nättjänster åt biblioteken. För dessa har jag tagit fram statistik. Det gör jag varje år. När jag jämför siffrorna med förra årets pekar dessvärre användningen neråt i flera fall. Och det är ju inte i den riktningen vi vill att det ska gå. Nu har jag inte statistik för andra nättjänster som biblioteken abonnerar på. Är det någon som vet hur det ser ut för övrigt? Finns det nättjänster som ökar i användning?

Vad kan det finnas för anledningar till de sjunkande siffrorna? Är urvalet det rätta? Är gränssnitten för svåra? Är bibliotekets webb förstahandsvalet för den som vill söka information? Hur marknadsförs nättjänsterna på biblioteket och på webben? Hur långt ner i sidstrukturen finns nättjänsterna? Syns de enskilda nättjänsterna på andra sidor på webbplatsen där de är relevanta? Givetvis spelar Googles enkelhet in här.

Just det med webben ser jag som en mycket viktig punkt. Hur synliga är bibliotekens nättjänster på webben? När användaren väl hittar fram har många bibliotek en A-Ö-lista över de nättjänster som finns. Ofta är det Alex som ligger överst och Zeteo sist. Det är som att sätta alla böcker alfabetiskt på hyllorna utan att systematisera dem. Och det skulle inget bibliotek komma på tanken att göra! Detsamma gäller för nättjänsterna. Ska de bli synliggjorda spelar det mindre roll vilken namn de har. Vad säger namnen Alex och Zeteo egentligen? Det som ska lyftas fram är innehållet och då med tydliga ämnesingångar.

Bra exempel på hur det kan se ut finns på Karlskrona stadsbibliotek, Karlshamns stadsbibliotek och Sölvesborgs stadsbibliotek. Och så här visar Stockholms stadsbibliotek och Halmstads stadsbibliotek upp sina nättjänster. Har du något annat exempel?

Med projekt Futurum.kom kommer förhoppningsvis synligheten och användningen att öka.

Hur jobbar du på ditt bibliotek med marknadsföring av nättjänster?

//Maria Lundqvist

Annonser

7 thoughts on “Att synliggöra bibliotekens nättjänster

 1. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  Och bra att du också ger goda exempel på hur bibliotek kan jobba med att marknadsföra sina databaser och i vissa fall e-tjänster via webben.

  Något vi måste bli MYCKET bättre på.

  Jag föreslår att man på biblioteken tar kontakt med kommunens informatör!

  Boka tid för ett möte där man tillsammans, bibliotek och informatör, ser över hur man kan marknadsföra via bibliotekens webbplats, framförallt, men också via andra kanaler.

  Informatörerna har spetskompetens när det gäller marknadsföring och de har uppdrag att kommunicera ut om all kommunal verksamhet – klantigt av oss om vi inte använder oss av detta. Eller vad tycker du?

 2. Maria Lundqvist skriver:

  Bra tips, Pia! Det finns ofta mycket kompetens inom den egna kommunen att utnyttja. Så varför inte göra det?

 3. Karin och Weine skriver:

  Används databaserna överlag mer på de bibliotek där man presenterar databaserna i ämnesordnding?

 4. Maria Lundqvist skriver:

  På den frågan har jag inget svar men det kanske något bibliotek har som har satt upp ämnesvis eller presenterat databaserna på annat sätt.

  Rimligtvis borde förändringar som gör det enklare för användaren ha en positiv inverkan på användningen. Prova och se vad som händer!

 5. Åsa skriver:

  Jag håller med om att filmerna är en otrolig tillgång i arbetet med nättjänsterna!

  Det här med nättjänsterna i bokstavsordning på webbsidan blev en tankeställare hos mig. Givetvis borde det vara lättare att hitta dem om de är ämnesindelade…… Hos oss blev de nog bara uppradade i bokstavsordning efter gammal vana, eftersom mycket på webben bygger på bokstavsordning hos oss. Något att fundera vidare på för vår del känner jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s