Tillgänglighetsåret 2010

Tillgänglighet för alla! Riksdagen satte för några år sedan målet att samhället skulle vara tillgängligt för alla år 2010. Hur är det med det?

Boken Kommer är en verksamhet som funnits på de flesta bibliotek sedan 1970-talet. Målet är att de som inte kan ta sig till biblioteket själva ska få en kasse med böcker hem till dörren.

 Hur hitta dessa människor?

Ofta är låntagaren till Boken Kommer en person som lånat länge tidigare på biblioteket. Men nya läsare hittas. Dels brukar jag vända mig till t ex handikappföreningar av olika slag, hemtjänsten och skriva ett personligt brev till en viss åldersgrupp.  

Vilket sätt får man lättast nya låntagare på?

Här i Kalmar har det personliga brevet varit framgångsrikt. Men också tips från låntagare till annan låntagare. Man måste vilja bli en låntagare själv och inte tvingas på det.

Boken Kommer är bra marknadsföring för en kommun

Vem vill inte bo i en kommun med bra äldreservice! Det sprider positiva ringar på vattnet och är väldigt bra kundvård! Boken Kommer gör boken tillgänglig för de som inte själva orkar eller kan ta sig till biblioteket. Låt oss satsa på Tillgängligheten år 2010!

Ingrid, Kalmar stadsbibliotek

Annonser

One thought on “Tillgänglighetsåret 2010

  1. Maria Lundqvist skriver:

    Att det i år är året då den nationella handikappolitiken ska vara uppfylld bör uppmärksammas så mycket som möjligt överallt. Även om mycket återstår att göra och många kommuner inte kommer att hitta passera målsnöret det här året så ska vi hela tiden jobba med fokus ett tillgängligt samhälle för alla.

    När det gäller Boken kommer hör jag ibland bibliotek som säger att de inte vill marknadsföra tjänsten eftersom de inte har resurser till fler låntagare än de har idag. Det är tråkigt att det är så, att inte verksamheten prioriteras mer. Eller att man hittar alternativa sätt att arbeta på.

    En kommun som kan erbjuda invånarna bra service för allra minsta till de allra äldsta borde vara en bra kommun att bo i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s