Internationella kvinnodagen på Kalmar stadsbibliotek

Margaretha Lööf-JohanssonDistriksläkaren Margaretha Lööf Johansson, som forskat på kvinnors hälsa,  talade inför en fullsatt samlingssal på temat ”Från Fogelstadsgruppen till Ölands frisinnade kvinnor”.

 Hon delade upp föredraget i tre delar:

  1. Varför firar vi 8 mars
  2. Kvinnors hälsoläge
  3. Fogelstadgruppen och Ölands frisinnade kvinnor

8 mars och Sverige

I år firar vi 100 år av 8 marsfirande och Margaretha Lööf-Johansson ställde frågan om det fortfarande finns anledning att fira denna dag. Ja, det gör det tyckte hon även om jämställdhetsfrågorna i Sverige är relativt små jämfört med andra länder. I Sverige talas det mycket om kvinnor i bolagsstyrelser och lika lön för (högutbildade) män och kvinnor.

Kvinnors situation i Europa

Men vi behöver bara gå ut i Europa för att se att läget är ett annat. I katolska länder är abort och preventivmedel förbjudna och det förekommer i princip ingen sexualundervisning. I övriga Europa är t.ex. prostitutionen legal och ses t.o.m. som en del av arbetsmarknaden. Margaretha Lööf-Johansson menade att man först måste göra upp med prostitutionen innan man kommer åt de ännu mer allvarliga frågorna som t.e.x trafficking och våldtäkt som vapen i krig.

Kvinnors hälsoläge

I delen om kvinnors hälsa talade Margaretha Lööf-Johansson om att mannen har varit och är normen i hälso- och sjukvården. Sveriges kommuner och landsting har gett ut en genusmedicinsk kunskapsöversikt som belyser genusskillnaderna i detalj: (O)jämställdhet i hälsa och vård. Exempel som Margaretha Lööf-Johansson tog upp var: mediciner provas ut på män, cyklicitet/hormoner påverkar kvinnor, hur stor plats tar männen respektive kvinnorna i primärvården? Sjukskrivningarna för kvinnor är längre och innehåller lägre grad av rehabilitering.

Fogelstadgruppen och Ölands frisinnade kvinnor

2007 var en backlash för feminismen efter att FI försvann från arenan samt när filmen Könskriget sändes. Många tvekade att kalla sig feminister. Några Ölandskvinnor beslöt sig för att göra något efter att ha läst Ulrika Knutsons bok ”Kvinnor på gränsen till genombrott” där hon bl.a. säger att kvinnorna inte syns i historien och där hon beskriver Fogelstadgruppen.

Med inspiration från kvinnorna i Fogelstadgruppen bildades Ölands frisinnade kvinnor, ett politiskt och religiöst obundet nätverk utan ordförande, styrelse eller medlemsavgifter. Man kan ansluta sig till en mejl-lista och ett nyhetsbrev.

// Ylva Jacobsson, Kalmar stadsbibliotek

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s