Kitty Crowther – 2010 års ALMA-pristagare

Sedan 2 år tillbaka tillkännages ALMA – litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – på plats vid Näs i Vimmerby. Stunden rymde både högtidlighet och avspändhet. Pressen var där, radio, tv, allt direktsändes till Bologna och barnboksmässan där.

Så kom stunden (exakt 13.00) när Larry Lampert tillkännagav vem som juryn utsett till årets pristagare – Kitty Crowther, illustratör och författare bosatt i Belgien, född 1979, med en pappa från England och en mamma från Sverige.

Ulla Rhedin om Kitty Crowther ALMA 2010Ulla Rhedin gav sedan en inspirerande och upplysande föreläsning kring Kitty Crowthers böcker, texter och framförallt bilder. Vi fick höra att Kitty Crowther skriver om barnets, ofta komplicerade, relation till vuxna. Hon skriver även om kvinnoöden, om tillvaron för unga kvinnor utan familj. Hon gör sina bilder, teckningar, illustrationer med tecknade tuschlinjer, färgpennor, blyerts, i en del böcker även i akvarell eller gouache. Bilderna dramatiserar texterna som teaterscener.

Hittills finns det 6 böcker översatta till svenska. Personligen har jag nog bara läst en bilderbok för de minsta och som jag tycker mycket om – ”Är det dags” som kom 2008. Ulla Rhedins föreläsning gav mig en känsla av att Kitty Crowther böcker kan ge både text- och bildupplevelser för många åldrar! Läs juryns motivering och mer information på ALMA.se

ALMA-pristagare har hittills kommit till Astrid Lindgren-konferensen, de år som den går av stapeln. 2010 är ett sådant år 27 – 28 maj. Läs program, inbjudan och om anmälan här – så syns vi där!

// Pia Malmberg-Kronvall, på plats i Vimmerby tillsammans med lokala och nationella kändisar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s