Åtgärdspaket mot den digitala klyftan

Vet du om att hela 1,7 miljoner människor i Sverige idag INTE använder sig av internet?! Tro det eller ej, men nästan hälften av dessa är under 65 år! Detta visar en undersökning gjord av Stiftelsen för internetinfrastruktur. Med dessa fakta på bordet har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu beslutat att gemensamt ta fram ett åtgärdspaket för hur alla i Sverige ska få tillgång till bredband, samt förslag på hur den digitala klyftan i Sverige ska minska. Läs artikel på IDG.se.

Åtgärdspaketet ligger helt i linje med det nationella projektet IKT-lyftet, se tidigare inlägg. Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost deltar i projektet. Sammanfattningsvis går projektet ut på att folkbibliotek och folkbildning tillsammans samverkar för att minska den digitala klyftan. Redan idag finns konkreta exempel på hur ett sådant samarbete kan se ut:

* Biblardig – en blogg där bibliotekarier visar studiecirkelledare hur de kan använda sig av bibliotekets digitala resurser i sina cirklar.
* Kalmar stadsbiblioteks filial Bergavik har i samarbete med studieförbundet NBV gjort en satsning där bosnier fått möjlighet att lära sig mer om internet och datorer. Läs mer
* Länsbibliotek Östergötland med sin e-kampanj ”Internet för alla”.

Det är särskilt viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att vi nu tillsammans med folkbildningen går samman och skapar rum och möjlighet för alla oberoende ålder, nationalitet, utbildningsnivå etc att hänga på det digitala tåget.

Du har chansen att nu diskutera denna viktiga fråga den 28 april i Kalmar och via ett nationellt webbseminarium! Förmiddagen ägnas åt lokala goda exempel och hur vi ska kan arbeta med denna fråga i framtiden. Eftermiddagen är vi med på det nationella webbseminariet: Hur får vi med alla på tåget?. Anmäl dig på Regionbibliotekets hemsida.

Annonser

4 thoughts on “Åtgärdspaket mot den digitala klyftan

  1. Christer Bergqvist skriver:

    Nu på måndag träffar jag Anders Åkesson, riksdagsman för (C) och skall försöka övetyga honom om vikten av att även Alliansen kommer med i lyftet

  2. crisscraft skriver:

    Jag tror att folkbildning och bibliotek kommer att få ett nationellt uppdrag, menär biblioteken beredda?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s