KB:s nya uppdrag

Förra fredagen var vi några länsbibiotekarie som var inbjudna till KB för en fördjupad diskussion om KB:s nya uppdrag. I diskussionen var vi ganska överens om det mesta:

1. KB ska koncentrera sig på infrastrukturfrågor som portal med informationsresurser, en nationell katalog, upphandlingar av databaser m.m.
2. KB ska ta fram en handlingsplan för nationell bibliotekspolitik
3. KB skall jobba med nationell statistik och uppföljning av bibliotekslagen
4. KB skall, i samarbete med länsbiblioteken, arbeta med biblioteksutveckling

Däremot fanns det skilda meningar om vem som skall fördela de statliga medlen till länsbiblioteken. Kultursamverkansutredningen föreslår att KB skall fördela dessa 27 miljoner kronor, medan flera länsbibliotekarier hävdar att dessa medel bör ges till regionerna i den sk portföljen (numera kofferten). Motivet för detta är bl.a. att länsbiblioteken då har större möjligheter att regionalt delta i samverkan med andra regionala institutioner och regioner. Regionbibliotek Kalmar håller inte med om detta av följande skäl:

* Om medlen skickas ut till regionerna har KB inga möjligheter att skicka med riktlinjer till länsbiblioteken och KB får svårt att fullfölja sitt uppdrag.
* Eftersom de statliga medlen endast är 20-25 % av Regionbibliotek Kalmars budget och resten är medel från Regionförbundet så kommer vi , trots att KB fördelar de statliga medlen, att delta i framtagandet av de regionala kulturplanerna med 75 % av budgeten och den del av budgeten som står för utvecklingsverksamhet (se punkt 3).
* De statliga medel som vi har idag går till kompletterande medier medan de regionala medlen går till utvecklingsverksamhet.
* Nu har vi chansen att äntligen få till stånd en början på en nationell bibliotekspolitik, som vi slagits för så länge. Vi får inte sumpa denna chans.

//Christer Bergqvist

Annonser

One thought on “KB:s nya uppdrag

  1. Ulf Redmo skriver:

    Jag håller med dig, Christer. Det är hög tid att vi får till stånd en nationell bibliotekspolitik. De statliga medlen till länsbiblioteken bör gärna ökas och fördelas via KB. Däremot bör de inte inskränkas till att gälla kompletterande medier. Såväl statliga som regionala medel ska kunna gå till utvecklingsverksamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s