Förslag till ny bibliotekslag är nu klart

Läs hela förslaget på Svensk Biblioteksförenings hemsida
http://www.biblioteksforeningen.org/dpdata/nyheter/04508/files/bibliotekslagen2010.pdf

Christer Bergqvist

Annonser

4 thoughts on “Förslag till ny bibliotekslag är nu klart

 1. Maria Lundqvist skriver:

  När jag läser den föreslagna lydelsen (s. 45-48) dyker ett par frågor upp.

  2 § Är det någon skillnad mot folkbibliotek i nuv lydelse och folkbiblioteksverksamhet i föreslagen? Folkbibliotek associerar jag till en fysisk byggnad medan folkbiblioteksverksamhet skulle kunna vara en bokbuss.

  10 § Här är folkbiblioteken lagda till övriga raden av bibliotek som ska ställa samlingarna till förfogande. Om det här går igenom behöver vi ändra våra riktlinjer för lånesamarbete där det står att ett folkbibliotek (som inte är länsbibliotek) har rätt att säga nej till en låneförfrågan. Ett argument för det här har varit att länsbiblioteken får anslag för kompletterande medieförsörjningen för just detta.

 2. Nils Grönlund skriver:

  När det gäller §2 och dess nya föreslagna lydelse, tolkar jag det så, precis som Du gjort Maria: ett vidgat biblioteksbegrepp anpassat till 2000-talet. Bor man t.ex. helt ute på ”vischan” kanske tillgången till ett fysiskt bibliotek inte går att ordna men väl ett stopp med bokbussen. 🙂
  Vidare ser jag det som att man tar hänsyn till IKT-samhällets nya användar- och kommunikationsbeteenden och den nya tekniken.

  I Mjölbys biblioteksplan står det t.ex. att läsa att ”biblioteken skall vara en mötesplats där människor och kultur kan mötas- fysiskt och virtuellt” och något liknande förstår jag alltså begreppet ”folkbiblioteksverksamhet ” som, i det nya förslaget.

  Vad gäller det virtuella, har Mjölby bibliotek f.ö. precis blivit med Facebooksida (http://sv-se.facebook.com/pages/Mjolby-Sweden/Mjolby-bibliotek/387212965711) och Twitter (http://twitter.com/mjolbybibliotek) . 😉 Så vi sysslar med folkbiblioteksverksamhet i cyberspace som ett naturligt komplement till den fokbiblioteksverksamhet som bedrivs på de fysiska folkbiblioteken: vårt huvudbiblioteket och 3 filialer.

  //Nils ”Nisse” Grönlund,
  folk- och fängelsebibliotekarie i Mjölby

 3. Thomas Olofsson skriver:

  En liten reflektion som jag gör när jag läser sammanfattningen är denna: Det kommunala självstyret är en helig ko. Ingen vågar stifta en lag som inskränker det kommunala självstyret. En parallell går att dra till konsumentvägledning. Det har vid olika tillfällen framförts förslag på att samtliga kommuner måste erbjuda konsumentvägledning. Detta har aldrig gått igenom – med hänvisning till det kommunala självstyret. Och de föreslagna ändringarna i Bibliotekslagen ger väl knappast anledning till vare sig applåder eller burop. Alltså: det finns risk att lagen förblir ganska tandlös.

 4. Thomas Olofsson skriver:

  En sak till: Det som ser bra ut – och kanske kommer att ha ”bett” – är den avslutande 11§ helt i kursiv stil. Nu närmar vi oss ett helhetsgrepp om svensk bibliotekspolitik. Sedan är det en annan fråga vad som händer om biblioteken misslyckas med sina uppgifter. Vilka blir påföljderna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s