Bildning för demokrati

Ann Wiklund skriver:

”Vid tre tillfällen har en arbetsgrupp mötts på nationell nivå för att diskutera problemet med att ca 1,7 miljoner människor över 16 år i Sverige fortfarande inte kan använda Internet och e-tjänster. I arbetsgruppen har ingått representanter från Folkbildningsrådet, Folkbildningsförbundet, länsbiblioteken, Svensk biblioteksförening, nio studieförbund, UR samt lärcentraorganisationen Nitus. Information från gruppens arbete har getts till Kulturrådet, SKL, Handisam, KB och TPB.

I arbetsgruppen har vi enats om att den sk digitala klyftan är ett stort demokratiskt bekymmer som kräver insatser. Mycket arbete har gjorts, men det har inte varit tillräckligt. Vi har också enats om att det är en angelägenhet för flera samhällssektorer att ta itu med frågan och att samverkan är en förutsättning för att nå alla dessa människor. Samverkan måste utformas efter behov i varje region och kommun. Vi är själva de viktigaste aktörerna utifrån våra uppdrag.
Under våren har en hearing arrangerats (24 mars, Stiftelsen .SE) och ett webbsänt seminarium arrangeras 28 april av Folkbildningsrådet i samverkan med bl a projekt IKT-lyftet. För att ge ytterligare input till regionala och lokal diskussioner och för att inspirera till att starta samverkan, har vi utifrån den nationella arbetsgruppens samtal, tagit fram ett diskussionsunderlag: Strategi för ökad e-delaktighet  (pdf) som nu skickas ut över hela landet via folkbildningens organisationer och länsbiblioteken.”

//Christer Bergqvist


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s