Inspirationsdag och webbseminarium kring IKT-lyft för ökad digital delaktighet

Brainstorm IKT-lyftdag 28 april 2010Den 28 april pågick det runt om i landet, närmare bestämt på tio platser, aktiviteter, diskussioner, debatter, workshops kring hur bibliotek och folkbildning tillsammans kan arbeta för att öka den digitala delaktigheten.

Trots att Sverige generellt sätt räknas som ett framgångsland när det handlar om IT-frågor kan vi inte blunda för det faktum att det idag finns siffror som visar på att 1,7 miljoner svenskar inte använder sig av datorn eller Internet [svenskarna och internet 2009]. Detta innebär att en stor del av Sveriges befolkning inte har samma möjligheter till att ta del av och tillgodogöra sig information och samhällsnyttig service, då allt mer av detta endast finns tillgängligt via Internet.

I Kalmar fick vi under dagen bland annat ta del av goda exempel på hur bibliotek och folkbildning tillsammans kan arbeta för att öka digital delaktighet. Riksdagsledamoten Désirée Liljevall inledde dagen med att tala om hur viktigt hon anser det är att digital utveckling i ett politiskt perspektiv bör vidgas från att handla om bredbandsutbyggnad till att avsätta resurser på insatser för att öka individers digitala delaktighet. Läs mer om och se och lyssna på:  webbseminariet – Hur får vi med alla på det digitala tåget?

Vad gör bibliotek, folkhögskolor och studieförbund i Kalmar län för att jobba med IKT-lyft som är gratis och individbaserat? Med denna fråga som utgångspunkt fick vi som deltog på denna inspirationsdag i Kalmar brainstorma och välja ut framgångsbegrepp, insatser och verktyg för hur bibliotek och folkbildning aktivt kan arbeta med att öka den digitala delaktigheten. Var och en av oss fick sedan välja ut de enligt deras personliga uppfattning mest framgångsrika koncepten till insatser för att folkbildning och bibliotek ska kunna samarbeta för att öka den digitala delaktigheten. Resultatet blev att vi behöver:

 • Locka med teman (ge exempel på hur Internet kan användas som resurs för att leta recept, söka och beställa resor, lära sig mer om krukväxter etc)
 • Etablera lokalt samarbete i ”familjen” (folkbildningen och biblioteken)
 • Resursregn från nationell nivå
 • IKT-lyfts aktiviteter på olika modersmål
 • Inventera kompetens
 • IKT-caféer
 • Gratis datorer till alla
 • Boka dator + handledare på biblioteken
Annonser

2 thoughts on “Inspirationsdag och webbseminarium kring IKT-lyft för ökad digital delaktighet

 1. crisscraft skriver:

  Kanondag som bådar gott, nu väntar vi bara på vad oppositionens motion säger om IKT-lyft och pengar från staten till folkbildningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s